Ihmepuutarha ja sen perillisiä

Maailman ensimmäinen puutarha lienee ollut Eeden, joka nykytutkijoiden mukaan sijaitsi  joko Persianlahdella tai sen alla. Riippumatta siitä, onko paratiisi tarua vai totta, puutarhataiteella on todella pitkä historia. Upeita puutarhoja oli jo antiikin aikaan – pääsihän yksi peräti maailman seitsemän ihmeen joukkoon.

Tuo ihme – jonka todellisesta olemassaolosta ollaan kahta mieltä –  oli Babylonin riippuvat puutarhat, myös Semiramiin puutarhoina  tunnettu.

Babylonian kuningas Nebukadnesar II rakensi noin 600 eaa. itselleen uuden palatsin, jonka yhteyteen perustettiin tarunhohtoinen puutarha. Antiikin aikana puutarhasta kirjoitettiin useita kuvauksia – niistä varmaan tunnetuimpia ovat kreikkalaisten Diodoroksen ja Strabon kuvaukset. Kuvausten perusteella voidaan olettaa, että puutarha oli neliskulmainen ja kooltaan puolisen kilometriä kanttiinsa. Puutarhan kastelu hoidettiin pumppaamalla vettä Eufratista. Muilta osin puutarhan kuvaukset poikkeavat toisistaan aika lailla.  Diodoros kuvasi portaittain nousevan terassipuutarhan, kun taas Strabon kuvaus viittaa lähinnä kattopuutarhaan.  Yllä olevassa kuvassa on hollantilaisen taiteilijan Marten Heemskerckin näkemys 1500-luvulta.

Babylonin kaupungin paikalla tehdyissä kaivauksissa on löytynyt kattopuutarhan jäännöksiä, jotka ilmeisesti ovat lähtöisin Nebukadnesarin riippuvasta puutarhasta. Löydökset viittaavat siihen, että puutarha todellisuudessa oli antiikin kuvauksia pienempi – 42 metriä pitkä ja 30 metriä leveä. Mutta kattopuutarha kuitenkin, joten nykyisessä kaupunkisuunnittelussa kovin suosituksi tullut viherrakentamisen malli on peräisin jo antiikista.

Maailman seitsemän uuden ihmeen joukkoon ei puutarhoja mahtunut, mutta Unescon maailmanperintökohteiden listalta niitä löytyy ihan mukava määrä. Tässä muutama esimerkki  mielenkiintoisista puutarhakohteista, joihin on helppo tutustua vaikka viikonloppumatkan yhteydessä.

Berliini   –   Potsdamin ja Berliinin puistot

Lontoo   –    The Royal Botanic Gardens at Kew

Rooma   –   Villa d’Este ja Villa Adriana (Tivolissa, 23 km Roomasta, helposti tavoitettavissa junalla)

Wien   –   Schloss  Schönbrunn

Missä on sinun ihmepuutarha?

Leave a Reply