Lähiruokaa parvekkeelta

Parvekepuutarhuroinnin vahvin ja elinvoimaisin trendi lienee tällä hetkellä hyötykasvien viljely. Kymmenisen vuotta sitten Hyötykasviyhdistys opetti meille, että porkkanoita voi kasvattaa parvekkeella vaikka ämpärissä. Sen jälkeen tulivat jokakodin yrttiviljelmät parvekkeelle tai ikkunalaudalle. Nykyisin lukuisat vihertuotteita tarjoavat ovat tuoneet markkinoille erilaisia parvekekasvihuoneita ja parvekeviljelyyn tarkoitettuja viljelylaatikoita.

Silver Line seinämallinen kasvihuone                           (NetAnttila)

 

 

 

 

 

 

 

 

Kekkilän parvekeviljelysetti

 

 

 

 

 

 

 

Hyvä niin, koska oman ruoan tuottaminen parvekkeella ei ole kenellekään ylivoimainen tehtävä. Ja mikä on sen maukkaampaa kuin salaatti, jonka kasvua on saanut seurata siemenvaiheesta asti, rakkaudella kasvatetut tuoreet yrtit tai itse viljellyt punaposkiset ja maukkaat tomaatit.

On kuitenkin hyvä pitää mielessä, että parvekeviljelyyn ei tarvita sangen hintavia ”valmisvarusteita”. Ripauksella mielikuvitusta ja hyppysellisellä kokeilunhalua pääsee hyvin alkuun. Porkkanoita voi todellakin kasvattaa vaikka ämpärissä.

Parvekkeiden hyötykasvitrendi ja mielikuvituksen käyttäminen olivat hienosti edustettuina Nordiska trädgårdar –messujen ideaparvekkeissa. Monen parvekkeen sisustuksessa oli myös kierrätys kunniassa. Kyllä noilla varmaan viihtyisi…

Leave a Reply