Makua, väriä ja tuoksua

Vuoden 2012 Vuoden vihannes on tuoreyrtit. Aikaisimmat tiedot yrttien viljelystä maassamme on 1550-luvun Naantalin luostarista ja Turun linnasta. Tuolloin yrttejä viljeltiin lähinnä lääkinnällisiin tarkoituksiin, mutta pikkuhiljaa ne löysivät paikkansa myös keittiöstä.

Nykyisin tuskin voidaan kuvitella ruoanlaittoa ilman yrttejä, ja tuoreyrttien käyttömäärät ovat maassamme yli nelinkertaistuneet kymmenen viimeisen vuoden aikana. Yrtit antavat ruuille, juomille ja leivonnaisilla viimeisen silauksen sekä antavat makua, väriä ja tuoksua. Yrttejä käyttämällä voidaan vähentää suolan määrää ja niiden sisältämillä fenolisilla yhdisteillä on suotuisa vaikutus ihmisen elimistöön.

Perinteisiä yrttisuosikkeja ovat maustevihanneksiksi kutsutut tilli, persilja ja ruohosipuli, joiden osuus kauppaan toimitettavista ruukkuyrteistä on reippaasti yli puolet. Basilikan suosio on ollut tasaisessa kasvussa, ja sitä kulutetaan tänä päivänä suunnilleen saman verran kuin muita yrttejä yhteensä. Ammattiviljelijöiden valikoimissa on noin 30 erilaista tuoreyrttiä, joita toimitetaan kaupan tiskille – itse viljelemällä valikoima on lähes rajaton, ja siemeniä on hyvin saatavilla.

Yrttien käytössä on oikeastaan vain mielikuvitus rajana, sekä tietysti omat makumieltymykset. Valinnanvaraa on – rotevista ja vahvoista hentoihin ja mietoihin. Tuoreyrttejä kannatta kokeilla rohkeasti, mutta samalla hienovaraisesti. Aluksi on viisasta pysytellä parissa yrtissä ruokalajia kohden, ja sitten laajentaa valikoimaa asteittain kun tutustuu erilaisiin yrtteihin ja niiden tuomiin makuelämyksiin. Varsinkaan useita voimakkaita yrttejä ei kannata kokeilumielessä yhdistellä, vaan mieluummin käyttää mietoja yrttejä vahvan kaverina.

Jos kasvattamiskärpänen puraisee, ovat yrtit oiva kohde aloittamiselle. Yrttejä voi kasvattaa melkein missä tahansa. Jos ei malta odottaa siementen itämistä ja taimien kasvamista voi valita äärimmäisen helpon ratkaisun: ostaa elintarvikeliikkeestä ruukkuvihanneksia ja siirtää ne onnettoman pienestä kasvatusruukusta hieman isompaan ruukkuun. Tasaisella kastelulla ja säännöllisellä lannoituksella herkkua riittää ainakin koko kesän. Kukat kannattaa nyppiä pois, ettei kasvi käytä turhaan energiaa siementen tekoon.

Kaupan maustehyllyn kuivattuihin yrtteihin tottuneille lienee paikallaan vinkata, että ruokaohjeiden teelusikallinen kuivattuja yrttejä vastaa yhtä tai kahta ruokalusikallista tuoreita ja hienonnettuja yrttejä. Ja eikun herkuttelemaan!

Herkuttelussa kannattaa muistaa myös aiempien vuosien Vuoden vihannekset:

 • 2011   lanttu ja nauris
 • 2010   keräkaalit
 • 2009   kurkku
 • 2008   punajuuri
 • 2007   salaatit
 • 2006   parsakaali
 • 2005   paprika
 • 2004   palsternakka
 • 2003   kesäkurpitsa
 • 2002   tomaatti
 • 2001   kukkakaali
 • 2000   porkkana

Leave a Reply