Vihreä matto

Luonnossa kasvillisuus valtaa hyvin nopeasti kaiken vapaana olevan tilan, ja maan peittää tasainen vihreä matto. Julkisessa viherrakentamisessa tuon vihreän maton roolin on saanut maanpeitekasvit, mutta kotipuutarhoissa niitä käytetään harmittavan harvoin. Kenties halutaan panostaa ensisijaisesti näyttävään ja runsaasti kukkivaan? Maanpeitekasveilla on kuitenkin runsaasti hyviä ominaisuuksia, ja ansaitsisivat niille kuuluvan arvonnousun kaikissa puutarhoissa.

Ajuga reptans ’Atropurpurea’ – rönsyakankaali (kuva: Wikimedia Commons)

Puiden ja pensaiden alle maanpeittäjät ovat todella oivallisia. Niillä voidaan myös helposti luoda kasvipintoja, jotka täydentävät puutarhan muuta kasvillisuutta ja nostavat isommat kukkivat kasvit hienosti esille. Lisäksi monet maanpeittäjät viihtyvät jopa sellaisissa paikoissa, joissa nurmikko ei kasva. Ja mitä parasta – vahvat maanpeittäjät pystyvät pitämään rikkakasvit aisoissa, kunhan istuttaa ne riittävän taajaan ja kitkee istutuspaikan ennen istutusta. Maanpeittäjät hoitavat myös katteen virkaa, eli kuivina kausina ne estävät veden haihtumista ja vähentävät kastelun tarvetta.

Geranium x cantabrigiense – peittokurjanpolvi (kuva: Wikimedia Commons)

Maanpeittäjiä löytyy joka lähtöön. Useat niistä viihtyvät hyvin niin auringossa kun puolivarjossa tai peräti täysin varjossa. Myös maaperän suhteen maanpeittäjäkasvit ovat vaatimattomia. Monet viihtyvät lähes minkälaisessa maaperässä tahansa ja kasvialustaksi riittää 20-30 cm multakerros. Karujen olojen kasvit viihtyvät jopa hiekassa.

Glechoma hederaceae – maahumala (kuva: Wikimedia Commons)

Näyttävän vihreän maton aikaansaaminen edellyttää runsaasti taimia – maanpeittäjien istutustiheys on yleensä 6-14 kpl/m2. Yhden taimen hinta on muutama euro, joten ison alueen peittäminen on sangen merkittävät investointi. Siksi kannattaa lähteä liikkeelle pienemmästä yhtenäisestä alueesta, jolle istuttaa maanpeittäjiä riittävään taajaan. Useimmat maanpeittäjät leviävät sangen nopeasti, ja kun kasvusto on umpeutunut voi taimia jakaa ja laajentaa maanpeittäjäaluetta laajemmalle.

Vinca minor – pikkutalvio (kuva: Wikimedia Commons)

Leave a Reply