Terveisiä Lepaalta

Yksi maamme paristakymmenestä puutarha-alan koulutusta järjestävästä opinahjosta on Lepaa. Irwin Goodmanin ja Mauri Sariolan kotikunnassa Hattulassa sijaitseva Lepaa on nykyisin osa Hämeen ammattikorkeakoulun ja Hämeen ammatti-instituutin muodostamaa kokonaisuutta. Koulutusta on tarjolla sekä puutarhatalouden ja maisemasuunnittelun tuleville hortonomeille että puutarhatuotannon ja viheralan tuleville puutarhureille. Lepaan koulutustarjontaan kuuluu myös matkailupalvelujen koulutusohjelma, josta valmistuu alan tuottajia. Opiskelijoita Lepaalla on viitisensataa.

Keskiajalta saakka Lepaalla on sijainnut aateliskartano, jolla on pitkä ja värikäs historia. Vuonna 1820 kartanon osti pietarilainen kauppias Heimburger. Kauppiaan kuoltua hänen leskensä avioitui kartanon pehtoorin kanssa. Lesken kuoltua pehtoori Packalén testamenttasi omaisuutensa valtiolle, kirjaten kuitenkin testamenttiin ehdoksi mm. sen, että ”Suomen valtio mainitulle tilalle perustaa ja siellä ylläpitää Carl Fredrik Packalénin säätiö -nimistä maanviljelys- tai puutarhakoulua”. Valtio otti kartanokiinteistön haltuunsa vuonna 1902.

Lepaan ”Mamselli”

Seitsemän vuotta myöhemmin Suomen suuriruhtinaskunnassa astui voimaan asetus puutarhaopiston perustamisesta Lepaalle.  Seuraavana vuonna (1910) ensimmäiset opettajat ja puutarhurit palkattiin ja niinpä Lepaa vietti 100-vuotisjuhliaan kaksi vuotta sitten. Ensimmäiset opiskelijat otettiin kuitenkin vastaan ”vasta” vuonna 1912. Itsenäistymisen jälkeen, vuonna 1923, Lepaalla aloitettiin puutarhurikoulutus.

Näytemaa

Lepaan kartano on nähtävyys, jota ei kannata ohittaa, jos tuolla suunnalla liikkuu. Upeasti hoidettu puisto, ikiaikaiset puut ja iso omenatarha ovat näkemisen ja kokemisen arvoisia. Jos suu napsaa vaikka omenasiiderille, kannattaa suunnata Lepaan viinitilan myymälään. Viinitilan tuotteita ei turhaan kehuta! Kaikki tilan tuotteet valmistetaan omista hedelmistä ja marjoista (omena, herukka, karviainen, …). Viinitilan myymälän yläkerrasta löytyy myös erittäin hurmaava pieni puutarhamuseo.

Omenatarha

Museo

Lepaalla järjestetään vuosittain ammattinäyttely – laadussaan Euroopan vanhin. Vuonna 1964 ensimmäistä kertaa järjestetty tapahtuma kulki silloin nimellä ’Puutarha-alan Rationalisointipäivät’ ja fokus oli nimenomaan työn tehostamisessa. 2000-luvulla näyttelyn painopiste on siirtynyt vahvasti konepuolelle, mutta toki puutarha-ala on esillä laajemminkin. Lepaa 2012 –näyttely järjestettiin 16.-18.8.2012.

Näyttelyn ISOJA traktoreita

uutuustraktoreita

… ja pienoismallitraktoreita.

Siirtolapuutarhaväelle Lepaa lienee ainakin nimenä tuttu Siirtolapuutarhaliiton siellä vuosittain järjestämästä puutarhanhoidon kurssista.

Leave a Reply