Kolme hurmaavaa uutta tuttavuutta

Puut ovat äärimmäisen tärkeä elementti erilaisissa viherympäristöissä. Harmi vaan että puut usein jäävät jonkinlaisen statistin rooliin. Vaikka ne usein ovat isoja ja näyttäviä, niin niitä ei aina välttämättä edes huomata. Poikkeuksen muodostavat toki kevään kukkivat hedelmäpuut, jotka keräävät runsaasti ihastuneita katseita.

Puutarhamaailmannäyttely Floriadessa oli runsaasti erilaisia puita – tuttuja ja ennestään minulle tuntemattomia. Kolme puuta veivät sydämeni. Saanen siis esitellä nämä erittäin hurmaavat uudet tuttavuudet.

Acer buergerianum – kolmihammasvaahtera

Kolmihammasvaahtera kiinnitti huomioni, koska sen lehdet muistuttavat muratin lehtiä. Muurilan esittely- ja koepuutarhassa tätä talviarkaa vaahteraa kasvatetaan pensaana, ja se saa loistavanpunaisen syysvärityksen. Kolmisormivaahtera on myös suosittu bonsaikasvi.

Cedrus deodara ’Aurea’ – himalajanseetri

Peikkometsästä karannutta hirviötä muistuttava himalajanseetri on katseenvangitsija jos mikä. Jos sellaisen haluaa omaan puutarhaansa, niin vaaditaan malttia – taimi on kasvatettava siemenestä. Siemeniä myyvät ainakin Arboretum Mustila ja Exotic Garden.

Quercus castaneifolia ’Green Spire’ – kastanjatammi

Kastanjatammen lehdistä ei pysty suoraan arvaamaan että kyseessä on tammi. Hitaasti mutta varmasti huiman isoksi kasvavan puun taimia ei ilmeisesti saa Suomesta, mutta jos jollakin matkalla tähän kaunokaiseen törmää, niin kannattaa noukkia mukaan pari tammenterhoa…

Leave a Reply