Antamisen ilo

Tänä syksynä varmaankin moni omenapuun omistaja on tuntenut tuskaa – mitä tehdä kaikille niille mehukkaille herkku- tai talousomenoille, joita puut puskivat poikkeuksellisen suurella innolla. Vaikka kuinka reippaasti säilöisi, niin säilytystila on aina rajallinen. Omenarikas syksy synnytti alueelliset omenapörssit Facebookiin ja keskustelupalstoilla vinkattiin miten päästä eroon ylimääräisestä sadosta.

Omenapörssiä en kokeillut, koska kysyntää oman alueen suunnalta ei näyttänyt olevan. Kiikutin reippaanlaisesti omenoita oman kerrostalorapun alaovelle ja värkkäsin soman lapun, jossa kehotin viemään vaikka kaikki, ettei tarvitse heittää hyviä omppuja roskiin. Vieno pyyntöni tehosi – toistakymmentä kiloa omenoita löysi uuden kodin. Päällimmäinen tunne oli toki helpotus siitä, että syksyiset talousomenat kelpasivat jollekin, mutta samalla sain kokea antamisen iloa.

Omenatuskan kaltaisia tunteita moni kokee siinä vaiheessa, kun oman puutarhan perennat ovat kasvaneet niin isoksi, että ne on pakko jakaa. Kasvin hyvinvoinnin takia jakaminen on tehtävä, mutta mitä tehdä, kun ”jakojäännökselle” ei löydy omasta puutarhasta tilaa, tai ei kerta kaikkiaan halua yhtä kasvia joka paikkaan? Puutarha.net –palvelussa on palsta ’Myydään, ostetaan, lahjoitetaan, otetaan vastaan’, jossa voi tuosta ylijäämästään ilmoittaa. Harmillista kyllä palsta ei näytä olevan kovin aktiivisessa käytössä.

Perennat eivät toki ole ainoita jaettavia – samaa tuskaa saattaa kokea myös viherkasvien ystävä. Heillekin löytyy verkosta oma kirpputori, osoitteessa huonekasvit.net. Aiheita tuossa vaihtofoorumissa ei ole kovin montaa, mutta aiheiden katsojien määrän perusteella ne kuitenkin kiinnostavat.

Facebookista löysin suljetun taimien, istukkaiden, pistokkaiden ja siementen vaihtoryhmän. Siihen kuuluvat henkilöt kuuluvat laajennettuun ystäväpiiriin. Ryhmän ideana on ”saattaa yhteen ihmisiä vaihtamaan ja lahjoittamaan toisilleen paitsi taimiaan, istukkaitaan, pistokkaitaan ja siemeniään, myös tietoa puutarhan hoidosta.

Niinpä rupesin miettimään olisiko Fb-vaihtopaikalle laajemminkin tilausta, vaikka pääkaupunkiseudulla? Aihehan ei ole tähän aikaan vuodesta enää hirvittävän ajankohtainen, mutta kevät tulee yllättävän nopeasti. Ja kieltämättä pohdinnan taustalla on oma lehmä ojassa, tavoitteena antamisen ilo. Minulla kun on keväällä listalla aika monta jaettavaa perennaa – esim. alla oleva Iris sibirica

Leave a Reply