Vihreät ilmanpuhdistajat

Kai se on uskottava, että talvi tekee tuloaan kun lämpötilat pohjoisessa ovat jo pakkasen puolella. Puutarhapuuhat loppuvat toviksi, mutta onneksi sisätilan viherkasvit kaipaavat hoitoa läpi vuoden!

Viherkasvit valtasivat sisätilamme jo 1800-luvulla, ja hyvä niin. Tutkimukset nimittäin osoittavat, että sisätiloihin sijoitetut kasvit puhdistavat ilmaa. Ja kyllähän kaunis, elävä kasvi myös lisää viihtyvyyttä – eihän niitä muuten käytettäisi piristämässä myös julkisia tiloja.

Joskus kuulee väitettävän, että viherkasvit eivät sovi allergikkojen koteihin, mutta se on harhaluulo. Kaikki viherkasvit eivät toki sovi, mutta oikealla kasvivalinnalla ja valittujen kasvien oikealla hoidolla allergiset ja astmaattisetkin voivat nauttia sisätilansa vihreydestä. Hyviä ohjeita löytyy Allergia- ja astmaliiton kotisivuilta.

Talvella myös viherkasvit lepäävät ja keräävät voimia seuraavaan kasvukauteen. Lepokauden aikana kasvit pärjäävät huomattavasti niukemmalla kastelulla kun kasvukauden aikana – ja toki myös talven pimeys vähentää kasvin veden tarvetta. Siksi kannattaa olla kastelun kanssa erityisen tarkka. Useimmille kasveille riittää kastelu kerran viikossa tai kahdessa, ja kasvia ei kannata kastella jos multa on märkää.

Avokonttoreiden myötä viherkasvit ovat yleistyneet myös toimistoissa. Monet yritykset ostavat suunnittelun ja hoitopalvelun alan yritykseltä – ja silloin toimistossa työskentelevän kannattaa jättää kasvin hoitaminen sikseen. Kuivalta näyttävä kasvi isossa ruukussa ei todennäköisesti tarvitse vettä hoitokertojen välillä – ammattilaisella on hyvinkin tarkka tuntuma joka ikisen kasvin janosta, läpi vuoden.

Vihersisustus on meillä alana vielä sangen pieni, mutta se on selvästi kasvussa. Ammattimainen vihersisustaja suunnittelee ja toteuttaa sisustuksen sekä hoitaa ja huoltaa kasvit. Perinteiset sisustussuunnittelijat toki mielellään sijoittelevat töihinsä viherelementtejä, mutta valitettavasti heidän koulutukseen ei kuulu kasvioppi. Vihersisustuksessa kun on – aivan kuten puutarhanhoidossakin – erittäin olennaista, että käytetään oikeaa kasvia oikeassa paikassa…

Alan kasvuun on reagoitu myös koulutusrintamalla. Maahamme on saatu uusi Vihersisustajan ammattitutkinto, jonka kehittämisessä Suomen Vihersisustajat ry:llä on ollut erittäin keskeinen rooli. Ensimmäiset tuohon tutkintoon tähtäävät opiskelijat istahtanevat koulun penkille ensi vuoden alussa.

Leave a Reply