Voi hyvin!

Arjen pulssi on nykyisin hektinen, ja suorituspaineet kovat sekä työssä että vapaa-ajalla. Harvemmin varmaan tullaan ajatelleeksi, että ympäristöllä on erittäin merkittävä vaikutus siihen miten jaksamme suoriutua. Tämän teeman ympärille rakentui Puutarhanaiset ry:n ja Puutarhaliton yhteistyössä järjestämä Hyvinvointiseminaari.

Professori Tari Haahtela

Professori Tari Haahtela taisi viedä jalat alta valtaosalta satapäistä kuulijakuntaa – jossa miehet voitiin laskea yhden käden sormilla – aloituksellaan ”Puutarhanaiset pelastavat maailman”. Haahtelan perusviesti oli, että liian hygieeninen ympäristö aiheuttaa sen, että immuunijärjestelmämme sakkaa.  Siksi yhä useampi sairastuu erilaisiin allergioihin. Kaupunkilaistuminen ja etääntyminen luonnosta  ei enää altista meitä niille ’hyvisbakteereille’, joita maaperässä on. Puutarhaväki pelastaa maailman siksi, että he kaivelevat multaa, heillä on multaa kynsien alla ja he syövät marjoja suoran puskista.

Iske siis sormet multaan – pihalla,  parvekkeella tai viherkasvien avulla sisätiloissa, niin voit paremmin!

Jos Haahtelan aihe kiinnostaa, niin siitä löytyy useita artikkeleita verkossa – esimerkiksi Ylen Akuutin sekä  HUS:in sivuilta. Kannattaa lukea.

Yleistyvätköhän viherseinät toimistoissa jossakin vaiheessa?

Työpaikalla vietetään merkittävä osuus valveillaoloajasta. Siksi työympäristö on erittäin merkittävä hyvinvointitekijä. MMT Erja Rappe Helsingin yliopistosta esitti erittäin vakuuttavia tutkimustuloksia siitä, miten luonnon läheisyys ja sisätilan kasvit parantavat työssä viihtymistä. Hieman yllättäen eniten on tutkittu sitä, miten ikkunanäkymä vaikuttaa. Näkyykö työpaikkasi ikkunasta elävää luontoa – puita tai kukkia? Silloin voit tutkitusti paremmin työssäsi. Jos näkymä on parkkipaikka tai naapuritalon seinä, on stressitasosi korkeampi. Silloin kannattaa peräänkuuluttaa huonekasveja – tai kiikuttaa niitä oma-aloitteisesti työpaikalle.

Seminaarissa oli myös useita yhteistyökumppaneita.

Harrastajapuolella yllättävän monelle puutarhan hoitamisesta tulee jossakin vaiheessa stressi. Pitäisi sitä ja pitäisi tätä…  Tuon ’pitää-myytin’ kumosi seminaarissa kansanedustaja Maarit Feldt-Ranta, joka kertoi omista puutarhakokemuksistaan ja niiden elinkaaresta. Hän paljasti omat kymmenen puutarhanautintoaan, ja totesi, että puutarhasta voi nauttia monella tavalla. Elämäntilanteet ja tarpeet muuttuvat, mutta siitä huolimatta puutarhaharrastus voi kulkea mukana – muutosten rinnalla. Kenenkään ei tarvitse suorittaa puutarhassa – mutta jos suorittaminen tuo mielihyvää, niin siitä vaan!

Kahvipöytä koreana odottamassa taukoa.

Puutarhanaiset ry on Puutarhaliiton jäsenjärjestö, jossa toistasataa jäsentä. Jäseninä on sekä alan ammattilaisia että puutarha-alasta kiinnostuneita harrastajia. Vuonna 1949 perustettu yhdistys tarjoaa sekä mukavaa yhdessäoloa että tiedonvaihtoa alan asioista. Puutarhanaiset löydät myös Facebookista.

Leave a Reply