Tulinen vuosi ovella

Jos joku kehottaa lähtemään sinne, missä pippuri kasvaa ja haluaa toteuttaa kehotusta kirjaimellisesti, niin voi tulla pieni tenkkapoo. Suuntaanko Intiaan, jossa kasvaa Piper nigrum, ryytipippuri (musta- valko- ja viherpippuri)? Vai suuntaanko Jamaikalle, jossa kasvaa Pimenta dioica, maustepippuri – tuo myrtin ja neilikan sukulainen? Vai olisiko oikea suunta Etelä-Amerikka, josta ovat kotoisin chilipippuriksi kutsutut Capsicum-lajikkeet?

Piper nigrum (kuva:Wikimedia Commons)

Pimenta dioica (kuva: Wikimedia Commons)

Capsicum annuum - ruokapaprika (kuva: Wikimedia Commons)

Etelä-Amerikan voi unohtaa, koska Kauppapuutarhaliiton vuoden 2013 vihannekseksi valitsemat chilit eivät ole pippureita alkuunkaan – ne ovat paprikoita. Pippuriviittauksen kasvi lienee saanut jo yli viisisataa vuotta sitten, kun Kolumbuksen merimiehet löysivät Karibialta voimakkaanmakuisia Capsicum-kasveja. Maku muistutti tuttua mustapippuria, ja niinpä merimiehet antoivat kasville nimen pimiento, joka tarkoittaa espanjan kielessä pippuria.

Vuoden vihannes 2013 on ensisijaisesti hyötykasvi, mutta toki sillä on myös koristearvoa. Eri lajikkeiden kukkien koossa, värissä ja tuoksuissa on eroja. Suurin koristearvo löytyy kuitenkin värikkäistä hedelmistä, jotka kasvitieteellisesti ovat itse asiassa marjoja. Capsicum-lajikkeita on tuhansia, ja palkojen väri vaihtelee punaisen eri sävyistä oranssin kautta keltaiseen.

(kuva: kukkainfo.fi kuvapankki)

Taimikaupassa työskennellessäni huomasin, että paprikakasvit taitavat olla miehisin hyötykasveistamme. Jos kauppaan tuli nuorehko mies – yksin – niin hän halusi lähes poikkeuksetta ostaa chilikasvin taimia. Mutta toki myös naiset kasvattavat chilejä, ja intohimoisimmille kasvattajille on olemassa jopa oma yhdistys.

Capsicum-kasvit ovat kotiviljelyyn sangen vaativia. Ne tarvitsevat pitkän taimikasvatusajan ennen kukinnan alkua ja hedelmien kehittymistä. Meikäläisissä olosuhteissa suurin haaste on valon vähyys. Valon ja lämmön lisäksi kasvit vaativat myös tarkkaa kastelua, koska juurten osuus kasvin painosta on poikkeuksellisen pieni. Liikakastelua tulee kuitenkin välttää, koska märkyys johtaa herkästi heikentyneeseen satoon. Sato on jaksottainen, ja tasaisemman hedelmien kypsymisen voi varmistaa keräämällä palkoja jatkuvasti.

Tulisten palkojen käsittelyssä kannattaa olla varovainen – käsien suojaaminen ei ole liioittelua. Tulisuus johtuu kapsaisinoideista ja erityisesti yhdisteestä nimeltään kapsaisiini. Se tuottaa aistimuksen kivusta ja poltteesta, jota ei voi lievittää vedellä. Parhaiten tulisuutta voi huuhdella suusta rasvaisilla maitotaloustuotteilla tai leivällä. Chilien tulisuutta mitataan Scovillen asteikolla.

Poltteen lisäksi kapsaisinoidit saavat aikaiseksi myös mielihyvää tuottavan endorfiinin vapautumisen, joten chiliin voi syntyä riippuvuus. Tällainen riippuvuus ei ole vaarallinen, koska chileissä on runsaasti vitamiineja – erityisesti C- ja E-vitamiinia. Kapsaisiinilla on myös todettu olevan joitakin terveyttä edistäviä ominaisuuksia, ja sitä käytetään myös muutamissa kipua lievittävissä lääkeaineissa.

Chilin käyttö suomalaisessa keittiössä on selvästi kasvamaan päin, joten kasvin valinta vuoden vihannekseksi ei ollut suuri yllätys. Jos haluat aloittaa omien chilien kasvattamisen, niin kannattaa pistää töpinäksi. Siemenet olisi hyvä kylvää melko pian vuodenvaihteen jälkeen, ja ennen sitä pitää tietty sekä valita halutut lajikkeet että hankkia siemenet.

 

Aji Cristal (kuva: kukkainfo.fi kuvapankki)

Champion (kuva: kukkainfo.fi kuvapankki)

Guajillo Mexico (kuva: kukkainfo.fi kuvapankki)

Habanero Sudden Death (kuva: kukkainfo.fi kuvapankki)

Lemon Drop (kuva: kukkainfo.fi kuvapankki)

Medina peruschil (kuva: kukkainfo.fi kuvapankki)

Naga Morich (kuva: kukkainfo.fi kuvapankki)

Orange Flame (kuva: kukkainfo.fi kuvapankki)

Rocoto Turbo Pube (kuva: kukkainfo.fi kuvapankki)

Star Flare (kuva: kukkainfo.fi kuvapankki)

Starfish (kuva: kukkainfo.fi kuvapankki)

Leave a Reply