Vuoden perenna

Yhden päivän kaunis” on – vapaasti käännettynä – nimi, jonka Carl von Linné antoi 260 vuotta sitten huikaisevan kauniille ja erittäin helpolle perennalle. Nimi koostuu Kreikan kielen sanoista hemera = yksi päivä ja kallos = kaunis. Päivänlilja (Hemerocallis) on Ruotsissa vuoden perenna 2013.  Vuoden perennan valitsee Perennagruppen, jonka muodostavat perennoja viljelevät yritykset.

Päivänliljojen heinämäiset lehdet puhkeavat varhain keväällä ja pysyvät komean vehreinä koko kesän. Kasvin varsinainen koristearvo on kuitenkin komeat kukat ja viikkoja kestävä kukinta. Nimensä mukaisesti päivänliljan yksittäinen kukka on kaunis vain yhden päivän. Samassa kukkavarressa on kuitenkin lukuisia nuppuja, jotka puhkeavat eri aikaan, ja siksi kukinnasta saa nauttia pitkään. Jos valitsee kukkapenkkiin eri aikaan kukkivia päivänliljoja, niin kukintaa riittää kesäkuusta syyskuulle. Syyskylmällä, kukinnan jälkeen, pikkupakkasta kestävät lehdet muuttuvat keltaisiksi.

(kuva: hemerocallis-europa.eu)

Perinteisten päivänliljalajikkeiden kukat ovat keltaisia tai oransseja. Jalostettujen lajikkeiden myötä väripaletti on kuitenkin laajentunut. Väreissä löytyy mistä valita – on yksi- tai moniväristä, valkoista, kirkkaanpunaista, syvän viininpunaista, pastellisävyjä,… Kokeile vaikka huviksesi googlen kuvahakua hakusanalla ’hemerocallis’. Myös koossa on mistä valita, sekä kasvin korkeuden että kukan koon suhteen. Pienimmät päivänliljat ovat reilut 20 cm korkeat, suurimmat metrin korkeampia. Pienimmät kukat ovat läpimitaltaan muutaman sentin, suurimmat yli 30 senttisiä.

Arctic Snow (kuva: perennagruppen.se)

Happy Returns (kuva: perennagruppen.se)

Pardon Me (kuva: perennagruppen.se)

Päivänliljat ovat pitkäikäisiä ja talvenkestäviä perennoja, jotka ovat kasvupaikan suhteen sangen vaatimattomia. Umpivarjossa ja märässä maaperässä kasvi ei viihdy, muualla kyllä. Se ei leviä holtittomasti juuriversoilla tai siementen kautta, eli ei kuulu niihin kasveihin jotka alta aikayksikön valtaavat kohtuuttomasti tilaa muilta. Päivänlilja sopii myös kaupunkiympäristöön, koska sen ilmansaasteiden sietokyky on hyvä. Nimestään huolimatta päivänlilja ei kuulu liljakasveihin (Liliaceae). Siksi liljojen pahin tuholainen, liljakukko, jättää kasvin rauhaan, eikä se erityisemmin maistu myöskään rusakoille tai kaneille.

Strawberry Candy (kuva: perennagruppen.se)

Mauna Loa (kuva: perennagruppen.se)

Ensimmäiset kirjalliset merkinnät päivänliljasta ovat Kungfutsen ajoilta – yli kaksi ja puoli tuhatta vuotta sitten. Menneen ajan kiinalaiset käyttivät päivänliljan nuppuja ja nuoria lehtiä vihanneksina sekä juuria ja vanhempia lehtiä kipulääkkeenä. Päivänliljaa voi käyttää myös leikkokukkana.

Summer Wine (kuva: perennagruppen.se)

Pandoras Box (kuva: perennagruppen.se)

Kasviin ihastuneille ja erityisesti vihkiytyneille on olemassa oma yhdistys – Hemerocallis Europe. Ihana kasvi – yksi suosikeistani!

In the early years, daylilies were what I would describe as plain, but consistent, dependable, and hardy – hardy in the sense of being tough! Over the past 25-30 years, the daylily has become greatly refined and can now certainly be described as unique, beautiful, and varied.

– Bill Munson –

Leave a Reply