Talvipuutarhan lumoa

Helsingin kaupungin talvipuutarha avattiin yleisölle 1.10.1893, joten syksyllä siellä kenties vietetään 120-vuotisjuhlia.  Talvipuutarhan rakennutti kenraalimajuri Jakob Julius af Lindfors, joka lahjoitti rakennuksen Suomen puutarhayhdistykselle. Yhdistys piti alueella puutarhakoulua, mutta ajautui talousvaikeuksiin ja myi talvipuutarhan Helsingin kaupungille vuonna 1907.

Kaupunki on alusta asti kunnioittanut af Lindforsin tahtoa – kaupunkilaiset (ja muutkin kiinnostuneet) saavat tutustua talvipuutarhaan maksutta. Puolitoista vuotta kestäneen remontin takia suljettuna olleen talvipuutarhan ovet avattiin yleisölle viime vuoden helmikuussa. Jotkut vanhoista kasveista kuolivat väliaikaisessa säilytyspaikassaan, mutta monet selvisivät – ja uusia kasveja on tuotu Tarton yliopiston kasvitieteellisestä puutarhasta.

Talvipuutarhan lumoa voi käydä ihailemassa kuutena päivänä viikossa – arkisin (ti-pe) tosin hieman epäkiitolliseen aikaan työssäkäyvien näkökulmasta. Viikonloppuisin (la-su) talvipuutarha on avoinna klo 12-16.

Pakkaspäivänä elävän vihreän näkeminen tekee sielulle hyvää! Joulun kukkijat ilahduttavat vielä tammikuussakin, ja kausikukista seuraavaksi vuorossa olevat pääsiäisen aikaan kukoistavat pääsiäisliljat ja tulppaanit.

“No two gardens are the same.  No two days are the same in one garden.”    * Hugh Johnson *

Leave a Reply