Vuonomaan vuoden perenna

Monivuotiset heinät ovat mielestäni aliarvostettuja perennoja. Heinät sopivat erinomaisesti perennaryhmien välikasveiksi ja ne antavat upeaa ilmavuutta vastapainoksi muiden kasvien lehtimassaan. Siksi koin ilahduttavaksi uutiseksi sen, että Norjan puutarhaliiton (Norsk Gartnerforbund) perennajaosto oli valinnut heinän vuoden 2013 perennaksi.

Vuonomaan vuoden perenna on koristekastikan (Calamagrostis x acutiflora) Overdam-lajike.

Infoblatt.jgp

Kuva: OBP.no

Koristekastikka on näyttävä läpi vuoden. Keväällä kasvu alkaa aikaisin ja kasvi muodostaa kauniita mättäitä. Lehdet ovat koristeelliset läpi kesän ja syksyllä kasvi ilahduttaa kauniilla syysvärillään. Talveksi heinä kannattaa jättää törröttäjäksi, joka leikataan alas vasta lumien sulettua.

Kuva: OBP.no

Kuva: OBP.no

Kuva: OBP.no

Kuva: OBP.no

Noin metrin korkuiseksi kasvava koristekastikka sopii sekä yksittäiskasviksi että osaksi ryhmää.  Ryhmässä hyviä vieruskasveja ovat esimerkiksi tädykkeet (Veronica), päivänhatut (Rudbeckia) ja asterit (Aster). Kasvi on sinänsä helppo, koska se ei tee siemeniä eikä leviä ympäriinsä juuriversoilla. Koristekastikka sopii myös ruukkuistutuksiin tai sitä voi käyttää kuivakukka-asetelmissa.

Kuva: OBP.no

Kuva: OBP.no

Kuva: OBP.no

Kuva: OBP.no

Leave a Reply