Kevättä ilmassa

Tuli mieleen, että en tiedä ensimmäistäkään laulua, jossa iloisesti rallateltaisiin että ”vielä on talvea jäljellä…”.  Mutta kevättä tervehtiviä lauluja tulee lonkalta mieleen montakin. Siitä hersyvimmästä päästä on alla oleva M. A. Nummisen versio sävellyksestä ’American Patrol’.

Vaikka vielä on vasta helmikuu, niin kevättä on jo ilmassa!

Minulle ensimmäinen kevään lähestymisen merkki on se, että jossakin vaiheessa havahdun ettei olekaan koko ajan niin kamalan pimeää.  Talvipäivän seisauksesta päivä pitenee hitaasti mutta varmasti kohti kevätpäivän tasausta, johon nyt on alle kuukausi aikaa. Tähtitieteellisesti kevät alkaa tänä vuonna 21.3. Hyvä päivämäärä – koska silloin saattaa olla jo pikkukenkäkeli. Lapsuudenystävälläni on nimittäin syntymäpäivä 22.3. ja hänellä oli aikoinaan tapana järjestää synttärikutsut. Pienenä ihmisenä jännitin joka vuosi antaako äiti luvan laittaa pikkukengät jalkaan kun menen kutsuille, vai pitääkö jalat vielä tunkea talvisaappaisiin…

Toinen kevään merkki on havahtuminen linnunlauluun aamuisin. Se kertoo siitä, että tiput ovat aloittamassa pesintänsä. Linnut nimittäin laulavat merkitäkseen pesimäreviirinsä, houkutellakseen kumppania ja karkottaakseen kilpailijoita. Meillä ensimmäisiä kevään viestin tuojia ovat talitilaiset, joiden jälkeen laulunsa aloittavat viherpeippo, sinitiainen ja mustarastas.

Ja jossakin vaiheessa ulkona vaan tuoksuu keväältä

Viime viikolla näin kevään ensimmäiset pajunkissat. Sisällä viherkasvini ovat heränneet talvihorroksestaan, koska puskevat jo varovasti uutta kasvua. Ja ne ovat janoisempia kuin talven pimeimpään aikaan. Ilmiselviä kevään merkkejä nuokin!

Pajunkissa_blogi

Seuraavaksi pitää sitten odotella ensimmäisiä leskenlehtiä (Tussilago farfara). Viime vuonna niitä oli jo ennen maaliskuun puoltaväliä – joku ilmaislehden lukija oli bongannut keltaisia kevään tuojia lähikulmiltani Pikku-Huopalahdesta. Ja toki minunkin piti mennä ihmettelemään niitä. Arvatenkin askeleeni kulkevat ohi tuon ”bongauspaikan” kohtapuolin…

Leskenlehtien jälkeen tulevat lumikellot (Galanthus nivalis). Oma puutarhani on alavalla maalla – vanhaa merenpohjaa – jossa kylmyys ja lumi viihtyvät sangen pitkään. Siellä ensimmäiset lumikellot puskevat keväthangen läpi yleensä huhtikuun ensimmäisen puoliskon aikana. Ja niiden jälkeen tulevat krookukset (Crocus vernus)…

Kevätkukkia

Lumikellojen ja krookusten kukkiessa voidaankin sitten jo ryhtyä odottamaan äitienpäivän hujakoilla kukkivia valkovuokkoja (Anemone nemorosa). Valkovuokot, jos mitkä, ovat selvä lupaus siitä, että ihan kohta on kesä. Ja äitienpäivään on enää runsaat kymmenen viikkoa aikaa… 🙂

valkovuokko

Leave a Reply