Vuoden perenna Saksassa

Myös Saksassa perennaviljelijöiden yhdistys (Bund deutscher Staudengärtner) valitsee vuoden perennan. Tänä vuonna tuon kunnian sai kokonainen kasvisuku, eli tyräkit (Euphorbia).

Staude des Jahres  (Kuva: ©BdS)

Staude des Jahres
(Kuva: ©BdS)

Tyräkkien suvusta tunnetaan reilusti toistatuhatta lajia. Joukkoon mahtuu perennoja, viherkasveja, puolipensasmaisia luonnonlajeja sekä yksi- tai kaksivuotisia kasveja. Meille varmaan kaikista tutuin tyräkki on Euphorbia pulcherrima, eli joulutähti. Tuota kylmälle erittäin arkaa sesonkikasvia ei kuitenkaan kannata istuttaa puutarhaan.

Tyräkit ovat myrkyllisiä, ja voivat aiheuttaa sekä silmä- ja ihoärsytystä että mahan ärsytysoireita. Jos silmään tai käsille joutuu kasvimehua, niin pitää oitis huuhdella ja jos joku pistää tyräkkejä poskeensa, niin on annettava runsaasti juotavaa. Kannattaa siis vetää hanskat käsiin ennen kun käsittelee tyräkkejä.

Tyräkkien varsinaiset kukat ovat useimmiten vihertäviä, todella pieniä ja erittäin huomaamattomia. Se mikä näyttää komealta kukalta on itse asiassa tukilehtiä, joiden tehtävä on houkutella kasviin hyönteisiä.

Puutarhassa tyräkit on syytä sijoittaa lämpimälle ja aurinkoiselle tai puolivarjoiselle kasvupaikalle. Maaperän tulee olla läpäisevä ja kalkkipitoinen. Taimistojen valikoimissa yleisimpiä ovat kultatyräkki (Euphorbia polychroma), rantatyräkki (Euphorbia palustris), tarhatyräkki (Euphorbia cyparissias), himalajantyräkki (Euphorbia griffithii) ja mantelityräkki (Euphorbia amygdaloides). Tyräkkejä voi lisätä myös jakamalla.

Euphorbia polychroma (Kuva: ©Anja Weckman / Suomalainen taimi)

Euphorbia polychroma
(Kuva: ©Anja Weckman / Suomalainen taimi)

Euphorbia palustris  (Kuva: ©Jouko Lehmuskallio / Luontoportti)

Euphorbia palustris
(Kuva: ©Jouko Lehmuskallio / Luontoportti)

Euphorbia cyparissias  (Kuva: ©Jouko Lehmuskallio / Luontoportti)

Euphorbia cyparissias
(Kuva: ©Jouko Lehmuskallio / Luontoportti)

Euphorbia griffithii  (Kuva: Wikimedia Commons)

Euphorbia griffithii
(Kuva: Wikimedia Commons)

Euphorbia amygdaloides (Kuva: Wikimedia Commons)

Euphorbia amygdaloides
(Kuva: Wikimedia Commons)

Tyräkkeihin voi törmätä myös luonnossa, mutta useimmiten on kyse karkulaisista tai viljelyjäänteistä. Ainoa alkuperäinen tyräkkimme on rantatyräkki (Euphorbia palustris). Se kasvaa Suomenlahden rannikolla Haminan ja Pellingin välisellä alueella, mutta sinne ei saa lähteä taimenhakumatkalle – kasvi on nimittäin rauhoitettu.

Suomessa viljelijät eivät enää valitsee vuoden perennaa, mutta Taimistoviljelijät ry valitsee kasvukauden aikana kuukausille nimikkokasveja. Edellisvuosien ’Kuukauden kasvit’ – mukana myös tyräkit – löytyvät yhdistyksen kasvivinkeistä.

Leave a Reply