Kasveja naisille

Kautta aikain ihmiset ovat sairastelleet ja kärsineet erilaisista vaivoista. Nykyisin apua haetaan ensisijaisesti purkista, mutta ennen lääkepurkkeja apua haettiin luonnosta. Rohtoja löytyi moneen tarkoitukseen, ja jotkut kasvit olivat varsinaisia ihmeentekijöitä, joita voitiin käyttää melkein mihin tahansa vaivaan.

Yksi vaivaryhmä, johon haettiin luonnosta apua oli ”naisten vaivat”. Nykykielelle käännettynä nuo vaivat tarkoittanevat ensisijaisesti kuukautisiin ja vaihdevuosiin liittyviä arkea hankaloittavia vaivoja – kipuja ja kuumia aaltoja.

Siankärsämö (Achillea millefolium) on yksi kasvikunnan yleislääkkeistä. Se on tehokas verenseisauttaja, ja kuului tarinoiden mukaan jokaisen ammattiaan kunnioittavan puusepän työkalupakkiin. Kasvista tehtyä alkoholiuutosta – millefolitippoja – käytettiin muun muassa lievittämään kuukautis- ja synnytyskipuja.

Kuva: ©Jouko Lehmuskallio / Luontoportti.fi

Kuva: ©Jouko Lehmuskallio / Luontoportti.fi

Poimulehdissä (Alchemilla) on aineita, jotka vaikuttavat limakalvoja supistavasti ja kasvin eteerinen öljy yhdessä parkkiaineiden kanssa vaikuttaa lievästi kouristuksia laukaisevasti ja tulehduksia parantavasti. Naisille kiinnostavin tieto lienee se, että pitkällinen kasvin käyttö lievittää kuukautis- ja vaihdevuosivaivoja.

Kuva: ©Jouko Lehmuskallio / Luontoportti.fi

Kuva: ©Jouko Lehmuskallio / Luontoportti.fi

Kehäkukka (Calendula officinalis) mielletään kenties ensisijaisesti kauneudenhoidon kasviksi. Sitä käytetään mm. kasvovesissä ja voiteissa. Kehäkukkaa voi käyttää myös hiusten värjäämiseen, sen tiesivät jo viikinkinaiset aikoinaan. Mutta on kehäkukalle naistenvaivakäyttöäkin – kasvi kiihdyttää sisäisesti nautittuna estrogeenien tuotantoa ja edistää siten kuukautisten alkamista.

Kuva: © Vihertantta

Kuva: © Vihertantta

Valkopeipin (Lamium album) voi ulkonäkönsä perusteella helposti sekoittaa nokkoseen (Urtica dioica). Molemmat kasvit sopivat naisille, tosin eri tarkoituksiin. Valkopeipillä on hoidettu valkovuotoa, kuukautiskipuja ja epäsäännöllisiä kuukautisia. Nokkonen puolestaan lisää imettävien äitien maidoneritystä. Ei-imettävät voivat käyttää nokkosta ihan muuten vaan – sillä on kaikin puolin terveellisen, vahvistavan ja vastustuskykyä lisäävän kasvin maine.

Valkopeippi Kuva: ©Jouko Lehmuskallio / Luontoportti.fi

Valkopeippi
Kuva: ©Jouko Lehmuskallio / Luontoportti.fi

Nokkonen Kuva: ©Jouko Lehmuskallio / Luontoportti.fi

Nokkonen
Kuva: ©Jouko Lehmuskallio / Luontoportti.fi

Kamomillasaunio (Matricaria chamomilla) on siankärsämön kaltainen yleislääkekasvi, ja sitä kutsuttiin jo antiikin aikana ”äitien ja lapsien rohdoksi”.  Naisten vaivojen hoitoon sen uskottiin sopivan siksi, että halkaistu kukkapohjus on kohdun muotoinen. Paremmin kamomillasaunio kuitenkin sopii ulkoisesti haavojen hoitoon, hengitettynä keuhkoputkentulehdukseen ja nuhaan sekä sisäisesti yleislääkkeenä mahan ja suoliston vaivoihin.

Kuva: ©Jouko Lehmuskallio / Luontoportti.fi

Kuva: ©Jouko Lehmuskallio / Luontoportti.fi

Ryytisalvialla (Salvia officinalis) on useita naiselle sopivia ominaisuuksia – kunhan ei koske siihen raskaana ollessaan tai imettäessään. Kasvissa on estrogeenisesti vaikuttavaa hormonia, jolla on suotuisa vaikutus sekä vaihdevuosien hormonaalisiin vaivoihin että kivuliaisiin kuukautisiin. Kasvin sisältämät glykosidit estävät hikoilua ja lievittävät vaihdevuosien kuumia aaltoja. Salvia ehkäisee myös maidon eritystä, ja sopii siksi imetystään lopettaville äideille. Kannattaa kuitenkin olla varovainen, koska liian innokas salvian käyttö voi aiheuttaa sekä hermosto- että ruuansulatushäiriöitä.

Kuva: Wikimedia Commons

Kuva: Wikimedia Commons

 

Kiinnostaako kasvien rohtokäyttö?

Tutustu Yrttitarha.fi:n kasvihakuun tai Lönnrotin kasvitietoon Eliaksen yrttitarhassa.

Leave a Reply