Mikä mahtaa olla ”IN”…

Puutarhakauden lähestyessä alan asiantuntijat ovat kaivaneet kristallipallonsa naftaliinista, ja tiirailevat mitkä ovat tulevan kauden trendit. Erityisen innokkaasti trendikatsauksia tuottavat brittiläiset alan lehdet ja gurut – ja molempia on paljon. Jokaisella on oma näkemyksensä, mutta tässä joitakin päälinjoja, joista näyttää olevan sangen suuri yksimielisyys.

Trendikkäät kasvit

Kasvivalinnoilla voi ilmentää trendikkyyttä monella tavalla.

Niitty on nyt trendikäs – ja sai huimaa nostetta jo viime kesänä Lontoon olympiapuistossa. Niitty on erinomainen nurmikon korvaaja sellaisissa paikoissa, joissa ei tarvita nurmikkoa oleskeluun tai leikkipaikaksi. Nurmikko edellyttää runsaasti hoitoa jotta se pysyy upeana – niitty on hoidon suhteen paljon vaatimattomampi. Niittäminen kerran tai kaksi kesässä riittää. Joidenkin asiantuntijoiden mukaan niittyjen suosion taustalla on myös taloudelliset tekijät. Siemenet ovat huomattavasti edullisempia kuin taimet tai varsinkin siirtonurmikko.

London Olympic Park 2012 Kuva: Wikimedia Commons

London Olympic Park 2012
Kuva: Wikimedia Commons

Pensaat tekevät näyttävää paluuta puutarhoihin. Trendikkäässä puutarhassa on runsaasti erilaisia pensaita näyttävästi esillä. Perennat ja nurmikko saavat väistyä. Koristepensaiden lisäksi suosittuja ovat myös marjapensaat. Eräs pensaiden suuren suosion syy lienee helppohoitoisuus.

Puutarhassa halutaan isoa ja näyttävää – nopeasti. Kuuminta hottia on esimerkiksi toista metriä korkeaksi kasvavat puuliljat (Lilium hybridit), joilla on runsas ja näyttävä kukinta. Terasseille ja parvekkeille kukkeaa näyttävyyttä saa vaikkapa suurikukkaisilla tarhapetunioilla (Petunia x hybrida Grandiflora).

Trendikäs aistipuutarha tarjoaa enemmän kuin silmänruokaa. Pehmeä nukkapähkämö (Stachys byzantina), tuoksuva laventeli (Lavandula), hauskarakenteiset mehikasvit ja riemunkirjavat oppineittenkukat (Zinnia) ovat hyvä alku.

Stachys byzantina Kuva: Wikimedia Commons

Stachys byzantina
Kuva: Wikimedia Commons

Hyötykasvit

Omavaraisuus on trendikästä jos mikä! Nyt kasvatetaan omia hyötykasveja, kierrätetään ja kompostoidaan enemmän kuin koskaan aikaisemmin.

Kasvimaa on sangen työläs hoidettava, mutta hyötykasvibuumiin pääsee mukaan myös ruukkuviljelyllä tai istuttamalla puutarhaan marjapensaita. Englannissa suosittuja ovat nyt ”hyötyaidat” – aitaorapihlajan (Crataegus grayana) sijaan rakennetaankin vadelma-aita (Rubus idaeus).

Viime kesä oli kasvuolosuhteiden osalta haasteellinen, niin meillä kun muualla. Sadot olivat keskimääräistä pienempiä, ja niinpä Englannissa kaupoissa myytiin myös vähemmän täydellisiä vihanneksia – ”ugly veg”. Toivottavasti tämä jatkuu, vaikka tuleva kasvukausi olisi edellistä parempi. Makuhan ei kärsi ulkonäön epätäydellisyydestä, ja sitä alleviivaa upeasti esimerkiksi saksalainen Culinary Misfits.

Kuva: culinarymisfits.de

Kuva: culinarymisfits.de

Monimuotoisuus

Oma suosikkitrendini tälle kasvukaudelle on ehdottomasti monimuotoisuus. Nyt on trendikästä muistaa se, että puutarha on osa luontoa – ei mikään erillinen tai irrallinen osa. Siksi nyt suositaan kasveja, jotka houkuttelevat ja ruokkivat luonnon asukkaita monipuolisesti. Kasvivalinnoilla halutaan nyt puutarhaan mahdollisimman laaja kirjo perhosia, hyönteisiä ja lintuja.

Joko sinulla on puutarhassasi oma hyönteishotelli? Osta valmiina, tai rakenna itse, niin olet takuuvarmasti ”in”.

Kuva: Wikimeai Commons

Kuva: Wikimedia Commons

Leave a Reply