Lajinsa vanhin

Pohjois-Italian Veneton maakunnassa, Milano-Venetsia rautatien varrella (Milanosta 2 h, Venetsiasta ½ h) sijaitsee yliopistokaupunki Padova. Vuonna 1222 perustetussa yliopistossa Galileo Galilei toimi matematiikan laitoksen opettajana 1592-1610 ja 1500-luvun alussa siellä oli lääketieteen opiskelijana eräs Nikolas Kopernikus.

Padovassa on maailman vanhin edelleen alkuperäisellä paikallaan sijaitseva yliopiston kasvitieteellinen puutarhaOrto Botanico di Padova. Vuonna 1545 perustettu puutarha on Unescon maailmanperintökohde.

Kartta

Jo keskiajalla yliopistojen yhteydessä oli lääkeyrttitarhoja, mutta Padovaan perustettiin ensimmäinen todelliseksi puutarhaksi muodostettu. Puutarhan isäksi mainitaan Francesco Bonafede, joka halusi että opiskelijat oppisivat tuntemaan lääketieteelliset kasvit luonnossa – eivät pelkästään kuvista. Puutarhan alkuperäinen yleisjäsentely on edelleen tallella. Alunperin puutarhan ympärillä ei ollut muuria – se rakennettiin siksi, että pitkäkyntiset himoitsivat harvinaisia kasveja, ja vierailivat puutarhalla luvatta öisin.

South gate

Vanhin kasvitieteellisen puutarhan kasvi on vuonna 1580 istutettu palmu (Chamaerops humilis) – Goethen palmuksi kutsuttu.

Palmu anno 1585

Huikea on myös vuonna 1680 istutettu idänplataani (Platanus orientalis), jonka rungon alaosa on ontoksi kovertunut. Miehen mentävän kolon oletetaan syntyneen salamaniskusta, ja kolossa joku kuvanveistäjä on purkanut taiteellista inspiraatiotaan. Hämmentävä näky!

Plataani

Plataani_2

Plataani_3

Muurin sisäpuolella olevat kasvineljännekset ovat saaneet nimensä ko. neliötä dominoivan puun mukaan. Ginko-neliössä kasvaa vuonna 1750 istutettu neidohiuspuu (Ginko biloba), joka on siitä poikkeuksellinen, että se on kaksineuvoinen yksilö. 1800-luvun puolessa välissä nimittäin poikapuuhun ympättiin tyttöpuu. 🙂

Ginko anno 1750

Ginko anno 1750_2

Padovan kasvitieteellistä puutarha on kiittäminen lukuisista nykyisin hyvin yleisistä kasveista. Puutarhan kautta saapasmaahan ovat saapuneet mm. peruna (Solanum tuberosum), auringonkukka (Helianthus annuus), pihasyreeni (Syringa vulgaris) ja hyasintti (Hyasinthus orientalis).

P1000275

Vanha kasvitieteellinen puutarha on jo nykyisellään ehdottomasti käynnin arvoinen, jos matka vie Venetoon. Vielä huikeammaksi kokonaisuus muuttuu, kun puolentoista hehtaarin kokoinen uudisalue valmistuu historiallisen puutarhan viereen. Uudisalueen kantava teema on biodiversiteetti, ja kasvihuoneet ovat siellä jo pystyssä.

Leave a Reply