Vappua!

Vappu on meillä siitä erikoinen juhla, että ainoa siihen tiiviisti liitettävä kukka on vappukukka – ja se ei ole elävä.  Vappukukka (Majblomman) on Suomen vanhin hyväntekeväisyysmerkki ja ensimmäiset kukat myytiin jo vuonna 1908.

Kuva: folkhalsan.fi

Kuva: folkhalsan.fi

Vappu on kansainvälinen työväen juhlapäivä, jonka perinteet ulottuvat pitkälle historiaan. Vapussa yhdistyvät germaanisten kansojen valpurinyö, kelttien Beltane-juhla ja muinaisten roomalaisten Floralia. Flora oli kukkien, kasvillisuuden ja hedelmällisyyden roomalainen jumalatar.

Eteläisemmän Euroopan vappuperinteet liittyvät vahvasti kesän alkuun. Esimerkiksi Kreikassa vapunpäivänä vietetään Protogomagia – kukkien juhlaa, jolloin talot koristetaan kukkalaittein ja päät kukkaseppelin. Monessa maassa pystytetään vappusalkoja ja joissakin maissa sytytetään kokkoja. Miten noista väistämättä tulee mieleen meikäläinen juhannus… ?

Jos meillä vietettäisiin vappuna kukkien juhlaa, niin juhlakaluja olisi sangen vähän. Ulkona kukkivat nyt varhaisimmat sipulikasvit, ja toki olisi leskenlehtiä ja vuokkoja. Mutta ei niillä vielä pitkälle pötkitä… Tiesitkö muuten, että väitetään että ensimmäisen näkemänsä kukkivan vuokon syöminen keväällä tuo onnea?

sinivuokot

 

Vappu tarkoittaa toukokuun alkamista, ja se tarkoittaa paljon hommia puutarhoissa. Iloista kasvukautta ja hauskaa vappua kaikille!

 

 

Leave a Reply