Eläviä matkamuistoja

Näin kesällä moni matkustaa etelään ja ihastelee siellä mitä upeimpia kasveja ja puita. Meillä kasvukausi on valitettavan lyhyt, ja siksi on paljon kasveja joista voimme vain haaveilla omissa puutarhoissamme.

Kannattaa siis suhtautua pienellä varauksella sekä ulkomaisiin puutarhalehtiin ja nettisivuihin että kirjoihin, jotka on suoraan käännetty, ilman sisällön soveltamista Suomen oloihin. Samoin kannattaa käyttää tervettä maalaisjärkeä, jos ulkomaanmatkalta innostuu ostamaan siemeniä. Toki kaikki siemenet meilläkin itävät ja tuovat parhaimmillaan kaunista kukkaloistoa edes yhdeksi kesäksi.

Mutta jos elävästä matkamuistosta haluaa pitkäikäisemmän, niin joutuu kenties turvautumaan puutarhaan istuttamisen sijaan muunlaiseen ratkaisuun. Esimerkiksi Madeiran tunnus kolibrinkukka (Strelizia reginae) kukkii vasta hieman kypsemmässä iässä.

Kuva: Wikimedia Commons

(Kuva: Wikimedia Commons)

Erittäin monet etelän kasveista soveltuvat mitä oivallisimmin viherkasviksi. Jos siis pakaasiin kotimatkalla ”eksyy” jokunen pistokas, niin on suositeltavaa yrittää saada se kasvamaan ruukussa ja tehdä parhaansa että se selviää pitkästä talvestamme, jossa valoa on niukasti ja sisäilma erittäin kuivaa.

Kolme vuotta sitten ystäväni Gary yllytti minut tuomaan Azoreilta Suomeen juurakon sikäläisestä riesasta. Tuoksuinkivääri (Hedychium gardnerianum)  on Himalajalta kotoisin oleva kasvi, josta on tullut yksi maailmanlaajuisesti haitallisimmista vieraslajeista. Istutin juurakon ruukkuun viherkasviksi, ja haitallinen leviäminen on todella konkretisoitunut. Nyt tuosta juurakosta on kasvanut lähes metrin korkuinen viherkasvi ! Vielä se ei ole kukkinut, mutta kenties jonakin päivänä…

Tällaisesta juurakosta toin pätkän... (Kuva: Wikimedia Commons)

Tällaisesta juurakosta toin pätkän…
(Kuva: Wikimedia Commons)

... ja tämän näköisenä se kenties joskus tulevaisuudessa kukkii. (Kuva: Wikimedia Commons)

… ja tämän näköisenä se kenties joskus tulevaisuudessa kukkii.
(Kuva: Wikimedia Commons)

Erinomainen – ja selvästi riskittömämpi – vaihtoehto on se, että suosii kotimaista kukkakauppaa ja ostaa matkamuiston itselleen vasta kotona valmiina viherkasvina. Voin taata, että se ei himmennä muistoa lainkaan! Ainakin seuraavia eteläisemmissä oloissa ihailemiani kasveja löytyy viherkasvina hyvin varustelluista kukkakaupoista:

Kiinanruusu (Hibiscus rosa-sinensis)

Pohjoisin havaintoni ”kiinanruusupuusta” on Malmöstä, Etelä-Ruotsista.

Hibiscus_2_blog

Hibiscus_1_blog

Oleanteri (Nerium oleander)

Oleanteri on viherkasvina vanha, ja oli todella suosittu ainakin 1900-luvun ensimmäisellä puoliskolla.

(Kuva: Wikimedia Commons)

(Kuva: Wikimedia Commons)

"Oleanterimetsä" Pohjois-Italiassa

”Oleanterimetsä” Pohjois-Italiassa

Kärsimyskukka (Passiflora)

Passiflora_blog

Lyijykukka (Plumbago)

Plumbago_2_blog,Plumbago_1_blog

Valitse omasi – ja nauti pitkään elävästä matkamuistosta! 🙂

Muista kuitenkin, että kasvien , kasvinosien ja kasvituotteiden tuonti on erilaisten rajoitusten alaista. Tutustu siis ensin aiheeseen Tullin sivulta.

Leave a Reply