Tuontikasvin mukana voi tulla kutsumattomia vieraita

Huikean upean ruskan värjäämistä lehdistä kohta viimeisetkin varisevat maahan ja paisteinen kasvukausi lähestyy loppuaan. Nyt viheralan ammattilaiset malttavat hetkeksi hengähtää sisätiloissa. Tänään hieman toistasataa alan ammattilaista istahti Helsingin Säätytaloon, joka oli Norjan kruununprinssin vierailun jäljiltä vielä hulppeasti koristeltu kukin. Evira järjesti Säätytalossa Viheralan kasvinterveysseminaarin.

Säätytalo

Tack Haakon!

Evira liitettäneen ensisijaisesti erilaisiin ruokakohuihin, joihin se elintarviketurvallisuusviraston roolissa väistämättä joutuu ottamaan kantaa. Mutta Evira on myös maamme kasvinterveysviranomainen. Siinä roolissa virasto suorittaa vuosittain noin 7000 tarkastusta. Mikäli tarkastusten yhteydessä havaitaan vaarallisia kasvintuhoojia, niin annetaan torjuntapäätös, ja se voi pahimmillaan johtaa sangen laajamittaiseen kasvuston hävitysoperaatioon.

Toki Eviran tarkastusten kohteena ovat ensisijaisesti ammattiviljelijät, mutta kasvintuhoojat eivät erottele ammattilaisia harrastajista. Tiesitkö, että mikäli Rosaceae-heimoon (esim. ruusut, orapihlajat, aroniat, tuomipihlajat) kuuluvista kasveista hellyydellä istuttamastasi ja rakkaudella hoitamastasi pensasaidasta  löytyisi tulipoltetta (Erwinina amylovora), niin aitaisi saisi hävitystuomion? Hävittämisen joutuisit tekemään – torjuntapäätöksen perusteella – itse, ja mikään viranomainen tai vakuutus ei korvaisi kasveja. Minä en tiennyt.

Tulipoltteen uhri (kuva: evira.fi)

Tulipoltteen uhri (kuva: Evira)

Nyt ei kuitenkaan ole syytä paniikkiin, koska Suomi on ainoa EU-maa, jossa tuota kasvintuhoojaa ei ole vielä havaittu. Mutta seminaarissa näytettiin kuvia Norjasta. Kuvissa omakotitaloalueella aitaa kaatui, ja kaikki pensaskasvit hävitettiin. Aika pelottava skenaario…

Kotimainen kasvintuotanto on vähentynyt. Ulkomailta kasveja saadaan usein kotimaista tuotantoa halvemmalla ja kotimaassa ei kannata tuottaa kaikenlaisia erikoisuuksia, joiden kysyntä koko ajan kasvaa. Näin ollen kasvituonti on lisääntynyt huomattavasti, ja sen myötä myös uusien – ja nykyistä vaarallisempien – kasvintuhoojien riski, myös kotipuutarhoissa.

Eikä syyttävällä sormella sovi osoittaa pelkästään kauppaa. Puutarhamatkat esimerkiksi Viroon ovat hyvin suosittuja – olen itsekin sellaiseen osallistunut. Vastuunsa tunteva viherpeukalo kuitenkin aina varmistaa, että ne taimet, jotka aikoo kotimaahan tuoda, ovat terveitä.

Virolainen taimisto

Virolainen taimisto

Toistan nyt hieman itseäni, ja viittaan aiempaan kirjoitukseen. Jos puutarhaansa haluaa tutkitusti kestäviä ja kotimaisia taimia kannattaa hankkia FinE® -taimia.

Seminaarin jälkeen huomasin pohtivani, että luontoamme uhkaavat vieraslajit ovat saaneet sangen kiitettävästi julkisuutta, ja uskon että tietoisuus niistä on levinnyt jo melko laajalle joukolle. Toivottavasti seuraavaksi nostetaan esiin vaaralliset kasvintuhoojat, jotta yleinen tietoisuus myös niistä lisääntyisi. Tokkopa kukaan tieten tahtoen hankkii puutarhaansa mitään sellaista, joka ei ole puutarhalle hyväksi!

Leave a Reply