Ulkosisustusta ja hyötykasveja

Hämmästyksekseni huomasin, että työhuoneeni ikkunan alla vähäinen lumi on sulanut ja paljastanut nurmikon. Linnut ilahduttavat varsinkin aamuisin laulullaan, valon määrä on lisääntynyt ja uudet siemenluettelot ovat ilmestyneet. Sieltä se taas tekee tuloaan – kevät!

Tähän aikaan vuodesta on hauska tutustua alan gurujen ajatuksiin alkaneen vuoden puutarhatrendeistä. Brittiläiset ovat niissä yleensä erityisen luovia, mutta eivät ole vielä tainneet herätä lumikellohurmoksestaan. Ainoa, mitä nyt ennustavat on, että sikäläiset puutarhat tulevat olemaan tänä kesänä tulvillaan punaisia unikkoja (Papaver).  Varsinkin Brittiläisen kansainyhteisön maissa punainen unikko on ensimmäisen maailmansodan päättymisen muistopäivän symboli, jolla kunnioitetaan sodan veteraaneja. Ja tänä vuonnahan tulee kuluneeksi sata vuottaa ensimmäisen maailmansodan syttymisestä.

unikot

Yhdysvaltalaisen Garden Media Groupin mukaan nyt halutaan viettää yhä enemmän aikaa ulkona. Näin ollen puutarhasta tulee yhä enenevässä määrin kotiin kuuluva huone taivasalla, ja tuo ”huone” halutaan sisustaa siinä missä katon alla olevat huoneetkin. Niinpä puutarhakalusteille, ulkokeittiöille ja erilaisille patioratkaisuille ruukkuineen tulee olemaan entistä enemmän kysyntää. Laajamittainen puutarhan sisustaminen on sangen iso investointi. Siksi kannattaa harkita ammattilaisavun käyttöä suunnitteluvaiheessa, jos haluaa tehdä isomman remontin.

Sisutettuun pihaan kuuluu myös erilaiset koristeet, ja ne voi valita niin, että niistä on samalla hyötyä. Suosittuja ovat hyönteishotellit, lintujen ruokintapaikat ja linnunpöntöt.  Sisustuselementit voivat olla myös kierrätystavaraa. Jos varastosta tai kirpparilta löytyy vanhoja puulaatikoita tai kauhtuneita (ulkoilman kestäviä) huonekaluja, niin niiden käyttäminen sisustuselementtinä on nyt trendikästä. Sisustusliikkeistäkin niitä toki löytyy, mutta ovat niissä usein hintavia.

P1000871

Tiukat suorat linjat ja orjallisesti tietyn tyylisuuntauksen mukaan valitut kasvit ovat ’out’. Puutarhassa leikitellään muodoilla, joten Barbapapan muotoinen kukkapenkki on ihan trendikäs. Kasvivalinnoissa monikulttuurisuus on valttia. Eri aikakausia, maita ja tyylisuuntia edustavat kasvit saavat nyt olla sulassa sovussa. Kasvivalinnoissa kiinnitetään myös entistä enemmän huomiota siihen, että puutarha on mahdollisimman houkutteleva mehiläisille ja muille mesikasvien ystäville.

P1020218

’Superfood’ on päivän sana, ja mistäpä saisi parempaa superia kuin omasta puutarhasta? Sen lähempänä tuotettua ei voi saada. Hyötykasvien viljely ei edellytä omaa pihaa tai palstaa – pienessä mittakaavassa se onnistuu vallan mainiosti myös parvekkeella. Mitäpä jos kokeilisit tulevana kesänä vuoden vihannesta – erikoistomaatteja? Oletettavasti sekä siemeniä että taimia tulee olemaan tarjolla hyvinkin runsaasti. Tai käytä yrttejä kesäkukkaistutuksessa vihreänä.

P1020321

Sekä GMG:n että The Herald’in trendikatsauksessa hymyilytti se, että niissä kirjataan miehet ”puutarhatrendiksi”.  Yhdysvalloissa miesten ensisijainen kiinnostus puutarhaa kohti ei kuulemma johdu kauneusarvoista, vaan hyötyviljelystä. Omat olutmaltaat ja viinirypäleet tai marjat kotiviiniä varten sekä chilit ovat miesten viljelylistan ykkösenä. Täällä meillä ollaan kyllä tässä(kin) asiassa tasa-arvoisempia – sen olen nähnyt sekä asiakaskunnassani että lähipiirissäni.

Niissä puutarhatrendikatsauksissa, joihin olen tähän mennessä tutustunut, on ollut oikeastaan vain yksi ihan uusi juttu – vapaasti käännettynä ”sormenpääpuutarhurointi”. Kuvien jakaminen ja erilaiset keskustelupalstat ovat olleet suosittuja jo monta vuotta, mutta minulle uutta oli runsaslukuinen määrä erilaisia puutarha-aiheisia mobiilisovelluksia. Suomenkielisenä löytyy ensisijaisesti puutarhalehtien sovelluksia ja sitten tietty Plantagenin ”puutarhuri taskussasi”, mutta englanninkielisten sovellusten kirjo on todella laaja! Ihan heti en oivalla niiden käyttökelpoisuutta, koska älypuhelimet ja tabletit eivät ole järin mullankestäviä. Mutta ehkä nuo ovat ihan näppäriä suunnitteluun tai sohvalla haaveiluun – mene ja tiedä. Kenties innostun jossakin vaiheessa testaamaan…

Jos haluat tutkailla vuoden 2014 puutarhatrendejä kuvamuodossa, niin Pinterestistä löytyy niille oma taulu.

Leave a Reply