Årets perenn 2014

Naapurimaassamme Ruotsissa perennoja viljelevien muodostama Perennagruppen on valinnut vuoden perennan jo vuodesta 1997 alkaen. Valinnan tavoitteena on nostaa esiin erityisen arvokkaita puutarhakasveja. Valintakriteereiksi Perennagruppen listaa, että kasvin on oltava terve, kestävä ja kaunis sekä pienen ylimääräisen huomion arvoinen.

Viimevuotinen valinta, päivänlilja (Hemerocallis), on minulle sekä tuttu että rakas perenna. Tänä vuonna valittu kevätlupikka (Sesleria heufleriana – vårälväxing) oli sitä vastoin minulle täysin uusi tuttavuus!

(kuva:Perennagruppen)

(kuva:Perennagruppen)

Jotakin kevätlupikan yleisyydestä täällä meillä kertonee se, että jokaisen puutarhurin ”nimiraamatun”, eli Viljelykasvien nimistö –kirjan vuoden 2004 painoksessa tuota kasvia ei ole. Tuoreimmassa, vuoden 2012 painoksessa, se on jo mukana.

Englanninkielinen nimi Blue-green moor grass (sinivihreä nummiruoho) kertoo kevätlupikasta aika paljon. Isohkoa ruohomätästä muistuttavan kasvin lehdet ovat toiselta puolelta vihreät ja toiselta puolelta sinertävät.

(kuva:Perennagruppen)

(kuva:Perennagruppen)

Perennaksi kevätlupikka on aika omanlaisensa. Sen mättäät heräävät talviunilta puutarhaa sulostuttamaan jo lumikellojen ja krookusten aikaan, ja lähes mustat kukat puhkeavat jo huhti-toukokuussa. Kukat voi kuivattaa. Vaikka kukinta on ohi aikaisin, niin lehtiensä ansiosta kevätlupikka on näyttävä kasvi koko kesän. Sen lehtimättäät ovat noin 30-40 cm korkeat.

(kuva: Wikimedia Commons)

(kuva: Wikimedia Commons)

(kuva:Perennagruppen)

(kuva:Perennagruppen)

Kevätlupikka on – ainakin Perennagruppenin kuvauksen mukaan – aika ihanteellinen perenna. Se viihtyy missä tahansa, kestää melkein mítä tahansa eikä tarvitse minkäänlaista hoitoa. Monen kasvuvuoden jälkeen mätäs voi kuitenkin ”kaljuuntua” keskeltä.

Jos innostuit kevätlupikasta, niin nettitiedon mukaan sitä pitäisi olla saatavissa ainakin Blomqvistin Taimistosta sekä siemenenä Joyseedsistä.

Leave a Reply