Flora Danica

Kyllä maailma on tulvillaan kaikenlaista hienoa! Eikä siitä mihinkään pääse, että verkon kautta pääsee tutustumaan kaikenlaiseen sellaiseen, jota ei edes tiennyt olevan olemassa. Kenties minulla oli iso aukko sivistyksessä, kun en tuntenut Flora Danicaa, johon hurahdin täysin.

Hurahtaminen sai alkukipinänsä Puutarhanaisten vuosikokousesitelmästä. Esitelmän piti Heinolan kaupunginmuseon johtaja Kari-Paavo Kokki, joka toimii myös Glorian Antiikki –lehden  erikoisasiantuntijana. Aiheena olivat kukat sisustuksessa eri aikakausina, ja esitelmän lopussa Kokki kertoi Heinolan museon olevan erityisen ylpeä Flora Danica -astioista, joita ovat saaneet testamenttilahjoituksena. Museolla ei kuulemma olisi mitään mahdollisuuksia ostaa sellaisia.

Esitelmöitsijä

Esitelmöitsijä

Alkuperäinen Flora Danica –astiasto sai alkunsa vuonna 1790, kun Tanskan kruununprinssi Frederik tilasi lahjan Venäjän keisarinna Katariina II:lle (myös Katariina Suurena tunnettu). Astiasto ei kuitenkaan koskaan päätynyt Venäjälle, koska Katariina otti ja kuoli vuonna 1796, eikä astiasto ollut silloin vielä valmis. Tuo alkuperäinen astiasto on Tanskan hovin omaisuutta, ja sitä käytetään kuulemma joskus kun on riittävän arvokkaat syömingit.

Posliinitehdas Royal Copenhagen on tehnyt alkuperäisistä astioista replikoita, ja niitä voi ostaa nettikaupasta. Kaupan halvin tuote on 14 cm lautanen, jonka hinta on 712 euroa. Soppakulhosta joutuu pulittamaan yli 16.000 euroa…

Flora Danica lautanen (kuva: Royal Danish nettikauppa)

Flora Danica lautanen 14 cm – 712 euroa (kuva: Royal Copenhagen nettikauppa)

Flora Danisa soppakulho (kuva: Royal Danish nettikauppa)

Flora Danica soppakulho 500 cl – 16.248 euroa  (kuva: Royal Copenhagen nettikauppa)

Mutta en minä astioihin hurahtanut, vaan noissa astioissa oleviin kasvikuviin.  Kuvat ovat Flora Danicasta, kerrassaan huikeasta kasviosta.  Vuonna 1753 Kööpenhaminan yliopiston kasvitieteen professori G. C. Oeder ehdotti, että julkaistaisiin kuvat kaikista Tanskan luonnonkasveista. Kasvion ensimmäinen osa julkaistiin vuonna 1761 ja viimeinen 123 vuotta myöhemmin. Projekti oli Tanskan hovin rahoittama.

Flora Danica koostuu 51 osasta ja kolmesta lisäosasta. Se pitää sisällään 3.240 kuparikaiverrettua  levyä, joista otetut vedokset värjättiin käsin. Levyistä tehtiin myös mustavalkoisia ”halpisversioita”, joita jaettiin piispoille. Heidän tehtävänä oli varmistaa, että kasvion alkuperäinen tavoite – kasvattaa kansan tietoutta kasveista – leviäisi.

Tussilago farfara - leskenlehti (kuva: Flora Danica)

Tussilago farfara – leskenlehti (kuva: Flora Danica)

Anemone ranunculoides - keltavuokko  (kuva: Flora Danica)

Anemone ranunculoides – keltavuokko (kuva: Flora Danica)

Campanula patula - harakankello  (kuva: Flora Danica)

Campanula patula – harakankello (kuva: Flora Danica)

Fragaria vesca - ahomansikka  (kuva: Flora Danica)

Fragaria vesca – ahomansikka (kuva: Flora Danica)

Hurahtaminen tuohon uskomattomaan käsityöhön on nykyihmiselle todella helppoa, koska Tanskan kansalliskirjasto on skannannut kaikki alkuperäiset värivedokset, ja julkaissut ne verkkoon.  Tutustu omalla vastuulla!

Leave a Reply