Itsehoitokohteita

Viime aikoina on puhuttu ja kirjoitettu paljon luonnon terveysvaikutteisuudesta. Suomen Akatemian tutkimuksen mukaan mieliala paranee selvästi, jos ihminen viettää vähintään viisi tuntia kuukaudessa esimerkiksi puistoissa tai käy luontokohteessa kahdesta kolmeen kertaan kuukaudessa. Luonnossa syke ja verenpaine laskevat lähes välittömästi. Henkisen hyvinvoinnin lisäksi monipuolinen luontokosketus voi myös estää allergioita.

Niinpä kaikki ne, joilla on oma puutarha, viljelypalsta tai piilopirtti luonnon keskellä ovat onnekkaita. Heidän tuskin tarvitsee turvautua nyt Suomeenkin rantautumassa olevaan luonto- ja puutarhaterapiaan. Mutta kun lähes puolet Suomen asuntokunnista asuu kerrostaloissa, niin kysyntää tuolle terapiamuodolle aivan varmasti on. Terapialta voi kuitenkin välttyä, jos harrastaa ennalta ehkäisevää itsehoitoa. Aina ei tarvitse mennä lähipuiston penkille istuskelemaan, koska vaihtoehtoja on todella runsaasti.

Kaupunkiviljelyä Pikku-Huopalahdessa

Kaupunkiviljelyä Pikku-Huopalahdessa

Puisto on helppo vaihtoehto, ja valinnanvaraa on ihan mukavasti. Oman paikkakunnan puistoihin voi perehtyä yksinkertaisesti googlaamalla Kaupunki + puisto – lähes kaikilla kaupungeilla on verkossa jotakin tietoa puistoistaan. Helsingin kaupungin Vihreät sylit –sivustolla esitellään laaja valikoima kävelyretkiä kaupungin puistoihin ja myös kartanopuistosta on verkossa hyvä tietopankki. Myös Tampereen kaupunki on panostanut puistotiedon jakamiseen.

Helsingin Kaivopuisto

Helsingin Kaivopuisto

Jos haluaa hieman eksoottisemman puistokokemuksen, niin kannattaa suunnata kasvitieteelliseen puutarhaan. Tietoa kaikista Suomen 11 kasvitieteellisestä puutarhasta löydät täältä.

Kumpulan kasvitieteellinen puutarha

Kumpulan kasvitieteellinen puutarha

Monessa kasvitieteellisessä puutarhassa on kasvihuone, jossa voi käydä ympäri vuoden. Myös Helsingin kaupungin Talvipuutarhassa voi käydä hoitamassa itseään vuodenajasta riippumatta.

Helsingoin Talvipuutarha

Helsingin Talvipuutarha

Piipahduksen siirtolapuutarhan voit suunnitella tutustumalla eri puolella Suomea oleviin puutarhoihin Siirtolapuutarhaliiton kotisivulla (ks. kohta ’Jäsenyhdistykset’). Kyllä – siirtolapuutarhaan saa mennä, vaikka siellä ei olisi omaa tai tuttavan mökkiä! Lähes kaikki siirtolapuutarhat ovat asemakaavassa kunnan yleistä puistoaluetta, ja avoimia kenelle tahansa. Palstoille ei toki saa mennä kutsumatta, mutta aidan yli voi vallan hyvin aloittaa jutustelun – viljelijät kertovat yleensä mielellään omista kasveistaan. Äläkä hämmästy jos täysin vieraat ihmiset tervehtivät sinua – ainakin omassa siirtolapuutarhassani on tapana tervehtiä kaikkia vastaantulevia. Vierailijan tunnistan hölmistyneestä katseesta.

Talin siirtolapuutarhan alkuasukas

Talin siirtolapuutarhan alkuasukas

Jos haluaa luontohoitoa muualla kun urbaanissa ympäristössä, niin kannattaa suunnata retkelle vaikkapa kansallispuistoon tai luonnonsuojelualueelle. Metsähallituksen luontoon.fi  -sivustolta löydät kerrassaan erinomaisen retkikohdehaun.

Jos metsään haluat mennä nyt...

Jos metsään haluat mennä nyt…

Yhteisöllisen luontokokemuksen saa osallistumalla järjestettyyn luontoretkeen. Ainakin pääkaupunkiseudulla ja Tampereella valtaosa kuntien järjestämistä retkistä ovat maksuttomia. Pääkaupunkiseudun retkikalenterin löydät täältä. Tampereen tämänvuotista retkiohjelmaa ei ole vielä julkaistu, mutta seuraa tätä sivua. Luontoretkielämyksiä voit käydä maistelemassa vaikka Nature360:n Retkirepussa.

metsa_2

PIDÄ ITSESTÄSI HUOLTA!

Mene pihalle, puistoon, siirtolapuutarhaan, metsään, retkelle…

2 Responses to “Itsehoitokohteita”

  1. LeenaLuoto sanoo:

    Mahtava tarina! Suosittelen lämpimästi

  2. Trehi sanoo:

    Kiitos taas kullan arvoisesta tietopankista. Osaat aina osuvasti käsitellä aiheita, jotka liippaavat kulloinkin omaa kaipuutani ja mielentilaani.

Leave a Reply