Perinteitä kunnioittaen?

Suomalainen piha- ja puutarhakulttuuri on käynyt läpi aikamoisen mullistuksen viimeisen 70 vuoden aikana. Pihat ja puutarhat eivät kuitenkaan ole muuttuneet erillään muusta kehityksestä, vaan heijastavat itse asiassa vahvasti muutoksia sekä yhteiskunnassa että arkkitehtuurissa.

Aika ajoin asiakkaani kysyvät minulta mitä kasveja ’saa’ ja mitä ’ei saa’ laittaa omalle pihalle. Taustalla on pohdinta oman kodin ja pihapiirin edustamasta aikakaudesta, ja valitettavan usein myös tuttavan tokaisusta, että ”ethän sinä voi sellaista laittaa tällaiselle pihalle!”. On toki hienoa ja arvokasta kunnioittaa perinteitä, mutta mielestäni joku yksittäinen kasvilaji ei perinnettä tuhoa. Jos joku rakastaa tuijia (Thuja) ja ehdottomasti haluaa sellaisen rintamamiestalonsa pihalle, niin siitä vaan. Tokkopa kukaan yrittää löytää rintamamiestalonsa olohuoneeseen mustavalkoista putkitelkkaria, vaikka sellainen jos mikä olisi talon henkeen sopiva…

Kuva1

Edustan siis kasvivalintojen suhteen liberaalia koulukuntaa. Eikä talon ja pihapiirin aikakautensa mukaisen hengen luominen ole ensisijaisesti yksittäisistä kasveista kiinni, vaan kyse on kokonaisuudesta. Kokonaisuuteen vaikuttaa monet tekijät, ja niiden oivaltaminen edellyttää usein pienimuotoista henkistä aikamatkaa oikealle vuosikymmenelle. Vuosien saatossa pihatuotteiden ja –kasvien tarjonta on kasvanut räjähdysmäisesti, joten aikamatkan lisäksi oikeanlaisen kokonaisuuden luominen edellyttää myös omanlaistaan luovuutta.  Uudet materiaalit palvelevat usein vanhoja paremmin, kunhan niitä käytetään menneen ajan henkeen sopivalla tavalla.

Kuva2

On toki jokaisen oma asia haluaako pihan henkivän talon aikakautta. 2000-luvun puutarhakulttuuri on äärimmäisen salliva – tyylejä ja teemoja löytyy takuuvarmasti jokaisen makuun. Tiukan symmetrian ja kurinalaisen värimaailman ystävä on aivan yhtä ”pihatrendikäs” kun rönsyilevän, runsaan ja väreiltään riemunkirjavan pihan omistaja. Eläköön valinnan vapaus!

Kuva3

Koska moni kuitenkin jossakin määrin tuntuu pohtivan oman pihan syntyajan tyylejä ja kasveja, niin päätin ottaa sodanjälkeiset, viime vuosituhannen pihat tarinoinnin aiheeksi.

Niinpä tämä on pienimuotoisen juttusarjan johdanto. ”Stay tuned…”

Sarjan osat löydät täältä:

Leave a Reply