Juoksuhaudantien aikalaiset

Sodan jälkeen maassamme alkoi voimakas jälleenrakentamisen kausi. Uusia koteja tarvittiin puoli miljoonaa kappaletta – pommitettujen tilalle ja evakoille – ja niitä piti saada sekä nopeasti että edullisesti. Niinpä omakotitalot rakennettiin Suomen Arkkitehtiliiton Jälleenrakennustoimiston ohjeiden ja standardien mukaisesti. Syntyi puolitoistakerroksinen puurakenteinen rintamamiestalo, jonka tyyppipiirrosten mukaan hartiapankkirakennettiin vielä pitkälti 1950-luvun puolella.

(kuva: rakentaja.fi)

(kuva: rakentaja.fi)

Materiaalivalikoima oli suppea ja rakentajien käyttövarat äärimmäisen niukkoja. Niinpä talon lisäksi myös puutarha piti rakentaa omin voimin ja mahdollisimman halvalla. Puutarhaan kuului ehdottomasti kasvimaa, hedelmäpuita ja marjapensaita, koska näin saatiin perheen ruokavalioon myös vihanneksia, hedelmiä ja marjoja. Kotipuutarha-lehti ja Martat tekivät parhaansa opettaakseen kansalle miten hyötykasveja viljellään.

hyoty_1

omppu

Tontit olivat isoja, joten puutarhaan mahtui mainiosti hyötykasvien lisäksi myös koristekasveja sekä hillityn kokoinen nurmikko. Pihan kulkuväylät päällystettiin yleensä kivituhkalla ja jos rahat riittivät pienimuotoiseen laatoitukseen, niin käytettiin ensisijaisesti liuskekiveä. Pihan oleskelualue eroteltiin usein talosta ja muusta piha-alueesta pensasistutuksin. Niinpä monen rintamamiestalon pihassa on edelleenkin syreenimaja.

syreeni

Puutarhasuunnitteluun otettiin jossakin määrin mallia suomalaisesta luonnosta. Niinpä koivut olivat suosittuja sekä pihapuuna että kujanteena. Pihalle saatettiin myös rakentaa pieni kivikkoryhmä, johon kivet haettiin lähimetsästä. Kuusi oli suosittu aitakasvi.

Kukkapenkki hehkui usein keltaisen, oranssin, punaisen ja liilan sävyissä. Kasvit saatiin usein jakotaimina naapurustosta ja ne edustivat kestäviä ja varmoja maatiaiskantoja. Suosittuja kukkapenkin kasveja olivat mm. akileijat, leimut, harmaamalvikki, kultapiisku, palavarakkaus ja kultapallo. Kukkapenkkiin laitettiin mieluusti myös halpoja ja helposti lisättäviä kylvökukkia – esimerkiksi kehäkukkaa.

kukka_1

kukka_2

kukka_3 kukka_4

Nykyisin vanhan rintamamiestalon piha on usein rehevän vehreä. Iso kasvimaa on todennäköisesti saanut väistyä isomman nurmikon tieltä, tai se on korvattu istutuslaatikoilla. Mutta tähän aikaan vuodesta siellä aika varmasti kukkii omenapuu…

omppu_kukkii

Leave a Reply