Puutarhassa pärisee

1950-luvulla muutto maalta kaupunkiin yleistyi. Rakentaminen jatkui ja kaupunkien lähiöt kaavoitettiin. Kaikkea maata ei varattu kerrostaloille, vaan lähiöihin nousi myös pientaloja ja rivitaloja. Pientalomarkkinoilla uutta olivat valmiit talopaketit, jotka hiljalleen syrjäyttivät tyyppipiirrosten mukaan tehdyt puutalot. Samalla alkoi tonttien koon laskusuunta.

(kuva: senera.fi)

(kuva: senera.fi)

Kauppojen valikoimat kasvoivat, joten hyötykasvien kotitarveviljelyn merkitys väheni. Kasvimaa sai väistyä. Se korvattiin perheen yhteisen ja lisääntyneen vapaa-ajan temmellyskentäksi sopivalla nurmikolla, ja kenties pienellä mansikkamaalla. Vaurastumisen myötä pystyttiin hankkimaan nurmikon hoitamiseen ensimmäinen moottoroitu puutarhatyökalu – ruohonleikkuri. Pihalle haluttiin usein myös ”ulkohuone”, joka toteutettiin laatoituksella. Yleisimmin käytetty kovan pinnan materiaali oli liuskekivi.

(kuva: PerresMotorNostalgi)

(kuva: PerresMotorNostalgi)

Oleskelupiha oli usein talon takana, joten eritoten sisääntulolla haluttiin viestiä kasvaneesta elintasosta.  Sisääntuloon panostettiin, ja suosittuja olivat näyttävät ja kukkivat pensaat. Yleisiä sisääntulon komistajia olivat pensashanhikit, alppiruusut ja erilaiset pensasruusut. Eritoten rapattujen talojen seinustalla säleikkövilliviini oli suosittu.

ruusu

rhodo

Kiinnostus luonnonsuojelua kohtaan alkoi jo 1960-luvun alkupuolella. Martoilla vuoden 1963 teema oli  ’Taitovuosi’ ja silloin kotipuutarhaneuvonnassa kiinnitettiin huomiota maisemanhoitoon ja luonnonsuojeluun.  Keskeiseksi osaksi maisemanhoitoa nostettiin kodin lähiympäristön lisäksi myös oma pihapiiri.

Pihapiirissä suosittiin isoja kasvustoja muodostavia perennoja, eikä suurikukkaisuus ollut lainkaan haitaksi – päinvastoin. Niinpä tuon aikakauden suosikkeja olivat mm. pionit, nauhukset ja isotöyhtöangervo. Kasvustonsa ansiosta näyttävä vuorenkilpi oli myös sangen suosittu.

nauhus

pioni
isotoyhto

1960-luvulla taimimyymälät lisääntyivät ja kauppoihin saatiin ensimmäiset astiataimet. Markkinoille saatiin myös uusi tuote – erityisesti koristekasveille kehitetty lannoite.  Ensimmäiset askeleet nykyaikaiseen puutarhanhoitoon oli otettu.

Leave a Reply