Tiiliä ja tasakattoja

1970-luvulla muutto maaseudulta kaupunkiin rauhoittui, mutta asuntoja tarvittiin edelleen lisää. Hellahuone tai omakotitalon yläkerran alivuokralaiselo haluttiin vaihtaa väljemmäksi asumiseksi ja betonielementtisiä kerrostalolähiöitä nousi kuin sieniä sateella. Kaikki eivät halunneet kerrostaloviidakkoon, joten myös rivi- ja omakotitaloja rakennettiin runsaasti.

Vanhoilla omakotitaloalueilla aloitettiin tonttien pilkkominen ja rakentamisesta tuli entistä tiiviimpää. Erittäin suosittuja olivat yksikerroksiset ja tasakattoiset talot, joissa usein tiiliverhoilu. Kunpa siihen maailman aikaan olisi arvostettu ja osattu rakentaa viherkattoja…

(kuva: ideapihat.fi)

(kuva: ideapihat.fi)

Tontit pienenivät, mutta edelleen toivottiin pientalopihalle yksityisyyttä. Niinpä sangen suosituksi tulivat erilaiset atrium-tyyppiset pihat sekä niiden yhteyteen rakennetut kiinteät tiiligrillit ja kesäkeittiöt. Hyötyviljely oli menneiden sukupolvien juttu, mutta pihalle saatettiin kuitenkin haluta jokunen marjapensas ja kenties omenapuu. Kysyntä monen lajikkeen perheomenapuille oli luotu, vaikka ne nousivat suureen suosioon vasta reilusti myöhemmin.

talo_ja_koti

Pihat olivat usein suorakaiteen muotoisia. ”Moderni kulmikkuus” oli päivän sana, ja niinpä pihojen istutusalueetkin olivat nauhamaisia ja yhtenäisiä. Kovien pintojen toteuttamisessa liuskekivet saivat väistyä. Tilalle tulivat isot betonikivet – paino nimenomaan isolla. Usein betonikivet olivat paikalle valettuja. Pihan tiukkaa symmetriaa saatettiin rikkoa vesiaiheella.

Pihalta toivottiin helppohoitoisuutta, mutta samalla näyttävyyttä. 1970-luvulla pihoille rynnivät erilaiset havupensaat, joita käytettiin sekä maanpeittäjinä että isoina ryhminä. Erittäin suosittu oli kääpiövuorimänty.

(kuva: suomalainentaimi.fi)

(kuva: suomalainentaimi.fi)

Perennaistutukset olivat usein puistomaisia. Massaistutukset olivat suosittuja, ja perennat saivat mieluusti olla sekä lehdiltään näyttäviä että korkeita. Suosittuja perennoja olivat esimerkiksi nauhukset ja liuskavaleangervot

(kuva: suomalainentaimi.fi)

(kuva: suomalainentaimi.fi)

(kuva: Arboretum Mustila)

(kuva: Arboretum Mustila)

Pihalla piti ehdottomasti olla myös kesäkukkia. Ne istutettiin usein ruukkuihin, jotka sijoitettiin talon betonilaattaiselle tai puiselle terassille. Taimimyymälöille tämä oli tervetullutta, kun itse siemenestä viljellyt kesäkukat vaihtuivat ostotaimiin. Suosittuja kesäkukkia olivat esimerkiksi petuniat ja samettikukat.

P1000883

Pihoille istutettiin myös lehtipensaita, joilla helposti saatiin pieneen pihaan puistomainen vaikutelma. Suosittuja pensaskasveja olivat kiiltotuhkapensas, japaninhappomarja, pensashanhikki ja pihlaja-angervo. Koska haluttiin runsautta, niin unohdettiin valitettavan usein se, että pensaat ajan myötä kasvavat. Niinpä sangen usein törmää 1970-luvun alkuperäisessä pihassa siihen, että tilantarve arvioitiin aikanaan väärin ja pensaat ovat melko tehokkaasti vallanneet koko pihan.

(kuva: Wikimedia Commons)

(kuva: Wikimedia Commons)

(kuva: suomalainentaimi.fi)

(kuva: suomalainentaimi.fi)

(kuva: Wikimedia Commons)

(kuva: Wikimedia Commons)

Leave a Reply