Näyttäviä lehtiä

Talojen tasakattobuumi hiipui hiljalleen 1980-luvulla. Valmiiden talopakettien suosio kasvoi ja omakotitalojen rakentaminen teollistui. Uutta oli se, että talomallistojen perustyyppejä voitiin muunnella asiakkaan tarpeen mukaan.

(kuva: rautia.fi)

(kuva: rautia.fi)

1980-luku oli vahvaa nousukautta. Hyötykasviviljely oli alamaissa – saihan marketeista jopa joitakin eksoottisia vihanneksia ja hedelmiä.  Siirtolapuutarha- tai palstaviljely ei kiinnostanut juppeja pätkääkään, vaikka Martat tekivät parhaansa syötävien puutarhatuotteiden edistämiseksi.

Tonttikoot pienenivät entisestään. Nurmikko ei ollut enää välttämätön, vaan se saatettiin korvata kokonaan puu- tai betonilaatoilla. Koska naapurit olivat entistä lähempänä, erilaisten näkösuojakasvien tarve lisääntyi. Näkösuojaksi hankittiin mieluusti pieneen tilaan mahtuvia ainavihantia puita ja pensaita. Yksi vahva aitakasvisuosikki oli tuijat.

(kuva: thujabranant.se)

(kuva: thujabranant.se)

Lisääntyneen matkailun myötä pihoihin hiipi pikkuhiljaa vaikutteita Etelä- ja Keski-Euroopasta. Näyttävät saviruukut, takorautaiset ruukkutelineet ja pienet vesiaiheet ilmestyivät moneen pihaan. Se miten hyvin ne sopivat yhteen suuren suosion saaneiden valkoisten muovikalusteiden kanssa on toki makuasia.

Perennapenkeissä kukinta sai usein jäädä sivuosaan – suosittuja olivat erilaiset näyttävät lehtiperennat. Aikakauden suosikkiperennoja olivat esimerkiksi kuunliljat, kilpirikko ja keijunkukat.

hosta

(kuva: Wikimedia Commons)

(kuva: Wikimedia Commons)

(kuva: Wikimedia Commons)

(kuva: Wikimedia Commons)

Perennojen lisäksi suosittuja olivat myös erilaiset pikkupensaat ja pienet koristepuut. Pienet pensasangervot, moni-ilmeiset pensaskanukat ja takuuvarma seppelvarpu löytyvät monesta alkuperäisestä 1980-luvun pihasta.

(kuva: Wikimedia Commons)

(kuva: Wikimedia Commons)

P1030373

(kuva: Wikimedia Commons)

(kuva: Wikimedia Commons)

Puutarhanhoito oli 1980-luvulla ”mummojen hommaa”, ja kasvun ihme oli kaupunkilaisille entistä vieraampaa. Mutta sitten kupla puhkesi…

Leave a Reply