Paluu menneeseen

1990-luvun alussa Suomi ajautui talouskriisiin. Työttömyysaste nousi vuosikymmenen alun muutamasta prosentista huippulukemaan 16,6 % vuonna 1994. Maassamme oli lähes puoli miljoonaa työtöntä, joilla oli paljon aikaa ja vähän rahaa. Laman myötä kiinnostus hyötyviljelyyn kasvoi ja viljelypalstoista tuli kysyttyjä. Hyötyviljely palasi myös kotipihoille, josta se oli saanut väistyä nurmikon ja kukkapenkkien alta hyvinvoinnin lisääntymisen ja kauppojen laajentuneen tarjonnan myötä.

P1030096

Maailma ympärillä oli muuttunut turvattomammaksi, ja sen vastapainona haettiin turvaa kodista. Kodin rakentamiseen liitettiin hyppysellinen nostalgiaa, ja uusvanhoista puutaloista tuli suosittu vaihtoehto niille, joilla oli varaa rakentaa.

(kuva: talonrakentaja.fi)

(kuva: talonrakentaja.fi)

Nostalgia ulottui myös puutarhaan, jonne taas mieluusti istutettiin perinnekasveja. Omenapuut ja marjapensaat kokivat uuden tulemisen.  Koska pihat olivat pieniä, niin monen lajikkeen perheomenapuista tuli suosittuja. Pensaista pihaan kuuluivat itseoikeutetusti mm. syreenit, pensasruusut ja hortensiat.

PICT0006

hydrangea

Myös perennapenkkien luonne muuttui. Massaistutuksista luovuttiin ja penkkiin sommiteltiin pienempiä ryhmiä. Tavoitteena oli kaunis ja runsas kukinta läpi kesän. Penkit saatettiin reunustaa pyöreillä luonnonkivillä. Hoidon helpottamiseksi ja kasvien värin korostamiseksi käytettiin usein katetta.  Koska pihat olivat pieniä ja haluttiin runsautta, otettiin runsaasti vaikutteita ns. Cottage garden –tyylistä.

(kuva: gardenoasis.co.uk)

(kuva: gardenoasis.co.uk)

Istutuksia täydennettiin ruukuistutuksilla, ja ruukkuun sopivat niin kukat kuin yrtitkin.

Neuvostoliiton kaatumisen ja Viron itsenäistymisen myötä markkinoille saatiin uusia ja mielenkiintoisia virolaisia kärhöjä.  Pienessä pihassa köynnökset eivät vie paljoa tilaa, joten kärhöistä tuli suosittuja.

P1010390

Uuden vuosituhannen lähestyessä pihojen monimuotoisuus lisääntyi.  Vuosikymmenelle tyypillistä pihaa oli entistä vaikeampi löytää.

Leave a Reply