Antaa kaikkien kukkien kukkia

Kiinnostus puutarhanhoitoa ja hyötyviljelyä kohtaan on kasvanut räjähdysmäisesti 2000-luvun aikana. ”Kotoilu” kiinnostaa, työelämän kiireiselle pulssille halutaan vastapainoa ja yksilöllisyyttä voi ilmentää myös puutarhassa. Samalla ruoalta vaaditaan entistä voimakkaammin turvallista puhtautta ja lähituotantoa. Ilmastonmuutos ei ole enää pelkästään viherhörhöjen höpinää, ja tietoisuus siitä mitä itse kukin voi tehdä biodiversiteetin varmistamiseksi on kasvanut.

25072010219

Sotien jälkeen omakotitalojen rakennustyylit noudattivat vuosikymmenittäin pitkälti samanlaista kaavaa, ja tällä vuosituhannella tuota vanhaa rakennuskantaa peruskorjataan kuumeisesti. Entistä niukemmalle tonttimaalle rakennetaan toki uuttakin, mutta tyyli vaihtelee. Lohkotuille tontinpalasille saattaa nousta vieriviereen uusvanhaa puutaloa ja robustia kivitaloa.

Samalla puutarhanhoito valtaa yhä uusia alueita. Uusilla asuntoalueilla kerrostalojen väliin saatetaan jättää tilaa viljelypalstoille, ja katotkin vallataan viherkäyttöön. Maailma muuttuu – ja minusta ehdottomasti parempaan suuntaan.

P1010743

Mitään yhtenäistä 2000-luvun puutarhan mallia ei ole. Yksi haluaa perinnepihan, toinen helppoa havua ja kolmas kenties japanilaista tyyliä. Antaa kaikkien kukkien kukkia – se tuo ympäristöön monimuotoisuutta ja erilaista silmäniloa.

Ilolla olen huomannut, että viimevuotiset puutarhatrendit nostavat esiin paljon muutakin kuin sen, mitkä kasvit ovat ’in’. Lähiruoka ja biodiversiteetti ovat tärkeitä asioita – kaikille.

(kuva: Garden Media Group)

(kuva: Garden Media Group)

Jos 2000-luvun puutarhoille pitää keksiä joku yhteinen nimittäjä, niin se voisi olla suunnitelmallisuus ja rakennuttaminen. Yhä useampi tilaa pihalleen ammattilaisen tekemän suunnitelman ja ulkoistaa työn viherrakentajalle. Myös moni ’tee-se-itse’ –ihminen haluaa jossakin vaiheessa ohjeita tai neuvoja ammattilaiselta – ja hyvä niin. Oman näköisen puutarhan rakentaminen on aina investointi – sekä rahan että työn muodossa. Olisi sääli, jos tekee tietämättömyyttään vääriä valintoja ja sitten pettyy, kun lopputulos ei ollut toivotun kaltainen.

Puutarhan rakentamista ja hoitoa ei kuitenkaan pidä ottaa liian vakavasti. Innolla, ilolla, kokeilunhalulla ja mielikuvituksella saa paljon hyvää aikaiseksi!

26062010173

Leave a Reply