Oikea kasvi väärässä paikassa

Rikkaruoho, rikkakasvi, roskakasvi, … Myös vähemmän rakkaalla lapsella on monta nimeä. Ihan oikeita kasvejahan nuo rikkakasvitkin ovat, mutta harvempi haluaa nurmikon täyteen voikukkia, pensaanaluset täyteen vuohenputkea tai kasvimaan täyteen vesiheinää.

Rikkakasvit jaetaan usein kahteen ryhmään – yksivuotiset eli siemenrikkakasvit ja monivuotiset eli juuririkkakasvit.

Siemenrikkakasvit

Yksivuotiset rikkakasvit ovat lyhytikäisiä ja leviävät tehokkaasti siementämällä. Niistä kannattaa ehdottomasti hankkiutua eroon ennen kukintaa, koska ne tekevät siemeniä vain kerran. Yksivuotisista tavallisia ovat mm. pihatähtimö (= vesiheinä, Stellaria media), pihasaunio (Matricaria discoidea)   ja kylänurmikka (Poa annua).

Pihatähtimö

(kuva: ©Jouko Lehmuskallio / Luontoportti.com)

(kuva: ©Jouko Lehmuskallio / Luontoportti.com)

(kuva: ©Jouko Lehmuskallio / Luontoportti.com)

(kuva: ©Jouko Lehmuskallio / Luontoportti.com)

Pihasaunio

(kuva: ©Jouko Lehmuskallio / Luontoportti.com)

(kuva: ©Jouko Lehmuskallio / Luontoportti.com)

(kuva: ©Jouko Lehmuskallio / Luontoportti.com)

(kuva: ©Jouko Lehmuskallio / Luontoportti.com)

Kylänurmikka

(kuva: Wikimedia Commons)

(kuva: Wikimedia Commons)

(kuva: Wikimedia Commons)

(kuva: Wikimedia Commons)

Juuririkkakasvit

Monivuotiset rikkakasvit ovat puutarhan varsinaisia pahiksia. Ne leviävät voimakkaasti siementen, juurakoiden ja maanpäällisten tai maanalaisten rönsyjen avulla. Siksi on erittäin tärkeää saada ne pois juurineen – ja vieläpä niin että maahan ei jää pienintäkään juurenpalasta. Jos juuririkkaruohot ovat täysin vallanneet esimerkiksi kukkapenkin, niistä pääsee kunnolla eroon vain kaivamalla kasvit ylös, puhdistamalla juuripaakut rikkaruohoista ja istuttamalla kasvit uudestaan.  Ole siis tarkkana, varsinkin kun saat ystävältä tai naapurilta jakotaimia…

Monivuotisista rikkakasveista tavallisia ovat mm. voikukat (Taraxacum), vuohenputket (Aegopodium), juolavehnä (Elymus repens), peltokorte (Equisetum arvense), pelto-ohdake (Cirsium arvense) ja hiirenvirna (Vicia cracca).

Voikukka

(kuva: ©Jouko Lehmuskallio / Luontoportti.com)

(kuva: ©Jouko Lehmuskallio / Luontoportti.com)

(kuva: ©Jouko Lehmuskallio / Luontoportti.com)

(kuva: ©Jouko Lehmuskallio / Luontoportti.com)

Vuohenputki

(kuva: ©Jouko Lehmuskallio / Luontoportti.com)

(kuva: ©Jouko Lehmuskallio / Luontoportti.com)

(kuva: ©Jouko Lehmuskallio / Luontoportti.com)

(kuva: ©Jouko Lehmuskallio / Luontoportti.com)

Juolavehnä

(kuva: Wikimedia Commons)

(kuva: Wikimedia Commons)

(kuva: Wikimedia Commons)

(kuva: Wikimedia Commons)

Peltokorte

(kuva: Wikimedia Commons)

(kuva: Wikimedia Commons)

(kuva: Wikimedia Commons)

(kuva: Wikimedia Commons)

Pelto-ohdake

(kuva: ©Jouko Lehmuskallio / Luontoportti.com)

(kuva: ©Jouko Lehmuskallio / Luontoportti.com)

(kuva: ©Jouko Lehmuskallio / Luontoportti.com)

(kuva: ©Jouko Lehmuskallio / Luontoportti.com)

Hiirenvirna

 

(kuva: ©Jouko Lehmuskallio / Luontoportti.com)

(kuva: ©Jouko Lehmuskallio / Luontoportti.com)

(kuva: ©Jouko Lehmuskallio / Luontoportti.com)

(kuva: ©Jouko Lehmuskallio / Luontoportti.com)

Torjunta ja hävittäminen

Parhaiten rikkakasveista pääsee eroon, kun kitkee ne heti kun nousevat maasta. Varsinkin yksivuotiset rikkakasvit kannattaa kitkeä mahdollisimman pieninä taimina. Monivuotisten rikkakasvien kitkemisessä on syytä olla huolellinen. Kasvien juuret katkeavat helposti ja uusi kasvi kasvaa nopeasti tilalle pienestäkin maahan jääneestä juurenpalasta. Kitketyt rikat kannattaa jättää aurinkoon kuivumaan, jotta ne varmasti kuolevat. Kuivat ja takuuvarmasti kuolleet rikkakasvit voi laittaa kompostiin.

Työkalut helpottavat kitkemistyötä. Voikukkarauta on mielestäni oiva työkalu kaikkeen kitkentään. Kasvimaalla voit helpottaa taimirivien välien kitkemistä käyttämällä heiluriharaa ja nurmikosta saat voikukat näppärästi pois käyttämällä rikkaruohonpoistajaa.

Voikukkarauta (kuva: Hautala Service)

Voikukkarauta (kuva: Hautala Service)

Rikkaruohonpoistaja (kuva: Fiskars)

Rikkaruohonpoistaja (kuva: Fiskars)

Rikkaruohohara (kuva: Fiskars)

Rikkaruohohara (kuva: Fiskars)

Kitkin (kuva: Hautala Service)

Kitkin (kuva: Hautala Service)

Heilurihara (kuva: Hautala Service)

Heilurihara (kuva: Hautala Service)

Paljaan maanpinnan kattamisella voi estää siemenrikkaruohojen taimettumisen. Katetta voi käyttää myös rikkaruohokasvuston peittäjänä, koska se estää rikkakasvien valonsaannin ja yhteyttämisen, jolloin ne hiljalleen kuolevat. Tiheään vuohenputkikasvustoon kate ei kuitenkaan pure.

Kun rikkakasvustot valtaavat alaa, voi houkutus tarttua myrkkyihin olla suuri. Glyfosaattia ( esim. RoundUp) markkinoidaan tehokkaana ja peräti turvallisena täsmäaseena rikkakasveja vastaan. Turvallisuudesta on kuitenkin olemassa sangen vähän puolueettomia tutkimustuloksia, ja pitkäaikaisvaikutuksista tiedetään erittäin vähän.  Jos ei kuitenkaan voi elää ilman myrkkyjä, niin on hyvä muistaa, että vesistöjen lähellä glyfosaattia ei saa käyttää ollenkaan. Lisäksi tutkimukset osoittavat, että täällä meillä aine säilyy kylmän talven takia maaperässä tavallista pidempään.

Onko vai eikö?

Monelle aloittelevalle viherpeukalolle rikkakasvien tunnistaminen tuottaa tuskaa. Hyvä idea on hankkia ihan perinteinen kirja, jota voi kukkapenkin reunalla selailla. Hyviä valintoja ovat esimerkiksi Kasvinsuojeluseuran ’Rikkakasviopas’ tai Minerva-kustannuksen ’Rikkakasvit’.

Myös verkosta voi hakea tunnistusapua:

One Response to “Oikea kasvi väärässä paikassa”

  1. Kati sanoo:

    Huokaus…, oikotietä onnelaan ei näytä olevan vaan on ryhdyttävä tositoimiin ;)!

Leave a Reply