SPQR

Latina oli aikoinaan Rooman valtakunnan hallinnon kieli. Suosikkisarjakuvissani Asterix seikkailee Rooman valtakunnassa, ja hänen villisioille person ystävänsä Obelixin suosikkisanontoja on ”Hulluja nuo roomalaiset”.  Sarjakuvan italiankielisissä painoksissa Obelix ilmaisee saman sanoilla  ”Sono pazzi questi romani” – SPQR.

Roomaan matkannut tuskin malttaa tuijottaa varpaitaan, mutta jos malttaisi, niin huomaisi todennäköisesti että viemäreiden kansia koristavat kaupungin vaakunassakin esiintyvät kirjaimet SPQR. Irvailevatko roomalaiset itselleen Obelixin sanoin? Eivät. SPQR on lyhenne latinan sanoista ’Senatus populusque Romanus’ (= Rooman senaatti ja kansa).

(kuva: WIkimedia Commons)

(kuva: WIkimedia Commons)

Ja mitähän Obelixilla ja roomalaisilla mahtaa olla tekemistä tässä blogissa? No itse asiassa ei mitään, mutta latinan kielellä on. Vaikka kasvien tieteelliset nimet eivät ole pelkästään latinaa, niin kyllä tuolla kielellä on äärimmäisen tärkeä rooli kasvien nimistössä.

Latinan tärkeys ei jää pelkästään kuolleeksi kirjaimeksi nimistöön. Kasvien nimiin sisältyvät latinankieliset sanat ovat usein määreitä, jotka kertovat kasvista jotakin.  Kieleen perehtymätönkin osaa arvata, että tricolor kertoo kolmesta väristä, elegans jostakin hienosta tai micro jostakin pienestä. Arvaukset voivat toki mennä pieleenkin – vulgaris ei tarkoita että kasvi olisi moukkamainen tai silvestris että kyse olisi vuodenvaihdekasvista. Vulgaris kertoo kasvin olevan yleinen tai tavallinen, silvestris että se kasvaa metsässä.

Tieteellisen nimen antamista määreistä kiinnostuneen kannattaa ehdottomasti marssia kirjakaupaan (tai piipahtaa verkkokaupassa), lyödä vajaat kolmekymmentä euroa pöytään ja hankkia itselleen viime vuonna ilmestynyt mielenkiintoinen ja kerrassaan hurmaava kirja – Lorraine Harrisonin ’Latinaa puutarhureille’ (Schildts & Söderströms, 2013). Kirjan on suomentanut ja mukauttanut Suomen oloihin Julia Donner.

kirja

Kirja pitää sisällään yli 3000 sanaa, ja jokaisen sanan yhteydessä on mainittu esimerkkikasvi, jonka nimessä ko. sana esiintyy. Sanaston lisäksi kirjassa on esitelty 20 kasvisukua sekä kymmenen merkittävää kasvitieteilijää.

Jos ei halua päntätä sanoja, niin voi lukea kirjasta vain ne osat, joissa avataan kasvien nimitietoa yleisemmin. Tietoa löytyy mm. siitä mitä nimi kertoo kasvin muodosta, väristä, ominaisuuksista, tuoksuista, mausta tai kotipaikasta.

Harvemmin löydän itseni uppoutuneena sanakirjaan. Tämä vei mukanaan!

Kirjanhan voi myös lainata kirjastosta. Pääkaupunkiseudulla asuville tiedoksi: kirja löytyy (ainakin tätä kirjoittaessa) jopa suoraan hyllystä…

One Response to “SPQR”

  1. Trehi sanoo:

    Veni, vidi, enkä uskonut silmiäni! Tämä on jäänyt omista Asterixeistani yhtenä kuolemattomana mieleen.
    Kiitos, Tina, mielenkiintoisesta blogikirjoituksestasi. Sivistyin jälleen vähän lisää.
    Trehi

Leave a Reply