Kurpitsajuhla

Tänään vietetään pyhäinpäivän aattoa (All Hallows’ Eve), eli on Halloween.  Suomessa tämän karkki-tai-keppos-juhlan vietto yleistyi 1990-luvulla, mutta ainakin Tenavat-sarjakuvan ystäville se oli tuttu jo aiemmin. Sarjakuvan Eppu kun uskoo vakaasti siihen, että halloweenina Suuri Kurpitsa tulee tuomaan lapsille lahjoja.

(kuva: peanuts.com)

(kuva: peanuts.com)

Kauppojen vihannesosastot notkuvat nyt kurpitsoja. Blogit ja aikakauslehdet pursuvat koverrusohjeita. Nyt jokaisen pitäisi tehdä oma kurpitsalyhty (Jack-o’-lantern).

Taruja lyhdyn synnystä on monia. Yksi suosituimmista lienee tiivistetysti sellainen, että heppu nimeltään Jack vedätti paholaista, joka halusi viedä sielunsa. Kun sitten Jackin maallinen vaellus päättyi hän oli joutumassa helvettiin, mutta sinne ei sitten kuitenkaan ollut tulemista.  Mukaansa hän sai kuitenkin valonlähteeksi kekäleen, jonka laittoi kovertamaansa naurikseen.

Nauris taisi jäädä Halloweenin vietossa historiaan, koska kyllähän kurpitsasta saa näyttävämpiä lyhtyjä…

(kuva: Wikimedia Commons)

(kuva: Wikimedia Commons)

Kurpitsat (Cucurbita) ovat kurkkukasveihin kuuluva suku.  Kasvitieteellisesti kurpitsat (kuten myös kurkut ja tomaatit) ovat hedelmiä, koska se mitä syömme on kasvinosa, jossa siemenet ovat.

Niinpä jättikurpitsa (Cucurbita maxima) lienee maailman suurin hedelmä.  Tiettävästi maailman painavin kurpitsa heilautti vaa’an noin tuhanteen kiloon.  Suomen Jättikasviyhdistyksen painokisan voitti tänä vuonna  431 kiloa painanut hedelmä. Suomen ennätys on vuodelta 2012 – 716 kiloa. Riittäisi isollekin perheelle – tai koko suvulle…

Taitaa olla maailman painavin. (kuva: World Records Academy)

Taitaa olla maailman painavin. (kuva: World Records Academy)

Lyhtykurpitsat ovat (sato)kurpitsoja (Cucurbita pepo). Kurpitsalajikkeet voidaan jakaa neljään ryhmään: kesäkurpitsat, koristekurpitsat, spagettikurpitsat ja talvikurpitsat. Koverrettavat edustavat tuota viimeistä ryhmää. Kaikissa ryhmissä riittää kurpitsoja moneen lähtöön, niin muodon kun värin suhteen. Ja kyllähän mautkin ovat erilaisia.

Omia kurpitsasuosikkejani ovat kesäkurpitsat ’Gold Rush’ ja ’Eight Ball’ – ja siemenet tietty Hyötykasviyhdistyksen kaupasta. Ei mene hirvittävän pitkään ennen kun pääsee taas hypistelemään siemenluetteloja…

Hieman liian isoksi kasvanut 'Eight Balls'.

Hieman liian isoksi kasvanut ’Eight Ball’.

Leave a Reply